C Vitamininden 6000 Kat Daha Etkili Bir Antioksidan Astaxanthine!

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla adından sık sık söz ettiren ünlü sosyal medya fenomeni Şifabul, yayınladığı videosunda C vitamininden 6000 kat daha etkili bir antioksidan olan astaxantine hakkında bilgiler verdi. 

 

Betakaroten ve likopen gibi çok faydalı antioksidanları duymuşsunuzdur. Bazı kimyasallar, sigara tüketimi, çevre kirliliği ve radyasyon vücutta serbest radikallerin oluşmasına ve bu da  hücrelerde yıkıma neden olur.  Antioksidanlar hücreleri hasardan korur. Vücudumuzu sağlıklı tutmak ve yaşlılık etkilerini geciktirmek için antioksidan yönünden zengin gıdalar yemek gerekir.

 

Astazantin belki de bilinen en güçlü antioksidandır. Doğadan avlanmış vahşi somon ve karideste bulunan bu antioksidan somona kırmızı turuncu rengini verir. Araştırmalar astazantinin iltihabı giderdiğini ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini gösteriyor. Serbest radikalleri giderme yönünden baktığımızda astazantin E vitamininden 550 kat, C vitamininden 6000 kat daha güçlüdür.

 

 

1. Ağrıyı ve iltihabı azaltır

Astazantin çok güçlü bir iltihap giderici ve ağrı kesicidir. Ayrıca iltihaba sebep olan bazı bileşenleri ortadan kaldırarak kronik hastalıklara karşı korur. Yüzde yüz doğal olmasına rağmen reçeteli ağrı kesiciler kadar işe yarar. Üstelik bu ağrı kesiciler gibi bağımlılık, mide kanaması veya reflü riski taşımaz. Astazantin kireçlenme, romatizmal eklem iltihabı, akut ağrı ve adet dönemi sancısını geçirmek için verilen ağrı kesicilerle aynı özelliği taşımaktadır.

 

2. Yaşlanma etkilerini azaltır

Yaş aldıkça hücrelerimiz değişir ve hasar görmeye açık bir hale gelir. Astazantin hücreleri koruyarak yıpranmalarına engel olur. Washington Eyalet Üniversitesindeki bilim adamlarına göre astazantin takviyesi almak yaşlanma etkilerini azaltmakta ve cildinizi gençleştirmektedir. Japon bilim adamlarının araştırmalarına göre astazantin hem cilde sürerek hem de oral yolla birlikte kullanıldığında kırışıklıkları düzeltmekte, yaşlılık lekelerini azaltmakta ve cildin nemini korumasını sağlamaktadır. Araştırma her iki cinsiyet üzerinde de yapılmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır.

 

3. Kansere karşı koruma sağlar

Antioksidan özelliği çok yüksek olduğu için bilim adamları astazantin üzerinde pek çok araştırma yapmıştır. Bir araştırmaya göre astazantin göğüs kanseri üzerinde hem kısa hem uzun vadede fayda sağlamış ve kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlatmıştır.

 

4. Göz sağlığına iyi gelir

Astazantin retinaya ulaşma konusunda çok başarılı bir maddedir. Klinik deneyler astazantinin diyabetik retinopati, sarı nokta hastalığı, göz gerilimi ve yorgunluğuna iyi geldiğini göstermektedir.

 

5. Spor performansını arttırır

Egzersiz sağlık için önemli olsa da serbest radikallerin oluşmasını sağlayan bir faktördür. Bedenin serbest radikallerden kurtulma gücü arttıkça sporcunun idman sonrası kendini toparlama hızı da artar. 90 gün boyunca astazantin takviyesi alan futbolcular üzerinde yapılan bir araştırma oldukça olumlu sonuçlar vermiştir. Astazantin alımı serbest radikal artışını önleyerek idmanın verdiği yıpranmayı hızla iyileştirmiştir. Benzer bir çalışma bisiklet sporcuları üzerinde de yapılmıştır. 28 gün boyunca 4 mg astazantin takviyesi alan sporcular, deney sürüşlerinde takviye almayanlara göre çok daha iyi skorlara ulaşmışlardır.

 

Detayları aşağıdan öğrenebilirsiniz.