Çanakkale'de Balıkçının Lambuka Şansı!

Çanakkale'de bir balıkçı, oltayla 2 ''Lambuka'' balığı yakaladı. Kentte yaklaşık 20 yıldır olta balıkçılığı yapan Cahit Erdem, ''Otelci A'' isimli teknesiyle av için Çanakkale Boğazı'na açıldı. Erdem'in, Kepez burnu açıklarında lüfer yakalamak için denize bıraktığı oltasına yaklaşık 1 metre uzunluğunda ve 12'şer kilo ağırlığında ''Lambuka'' balığı takıldı. Balıkları teknesine çeken Erdem, ilk defa bu tür bir ava rastladığını belirterek, ''Balıkları İzmir'e sattım.'' dedi.

 

Hibya Haber Ajansı'ndan Mehmet Bayer'in haberine göre; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Altınağaç ise HİBYA muhabirine yaptığı açıklamada, balığın ''Lambuka'' ya da ''Coryphaena hippurus'' olarak bilindiğini bildirdi. 

 

Söz konusu balığın erginlerinin açık suların yanı sıra kıyıya yakın yerlerde de bulunduğuna işaret eden Altınağaç, şu bilgileri paylaştı:

 

''Sürüler oluşturur. Hemen hemen her tür balık ve zooplanktonla beslenir. Aynı zamanda kabukluları ve kalamarları da tüketir. Cinsel olgunluğa 4-5 ayda ulaşır. Açık denizde yumurtlar ve su sıcaklığı arttığında muhtemelen kıyıya yakın bir yerde ortaya çıkarlar. Yumurta ve larvalar pelajiktir. Avcılığı olta, paragat ve ağlarla yapılır. Eti çok lezzetli olmamakla beraber, dondurulmuş ve taze olarak pazarlanmaktadır. Uzak Doğu ülkelerinde pazar değeri yüksektir. Ülkemiz sularında genelde sonbahar mevsiminde daha çok yakalanmaktadır. Diğer balık türlerine oranla fiyatı daha ucuzdur.''