Casus Uydular Ortadoğu'da 396 Roma Kalesi Ortaya Çıkardı!

ABD casus uydularının artık gizliliği kaldırılmış yüksek çözülürlü görüntülerini inceleyen bir grup arkeolog, Ortadoğu’da 396 Roma kalesinin varlığını ortaya çıkardı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bu eski kaleler Irak, Suriye ve Türkiye topraklarında bulunuyor.

 

Ortadoğu, istikrarsızlıklar ve savaşlar nedeniyle son yıllarda araştırmacılar ve arkeologlar için riskli bir bölge kabul ediliyor.

 

Anccak yine bu bölge, Roma İmparatorluğu’nun önemli bir parçasını oluşturuyordu. Romalılar, Persler’in saldırılarına karşı savunma için bölgede çok sayıda kale inşa etmişti.

 

1934 yılında Fransız arkeolog Antoine Poidebard, 1920’li yıllarda havadan yapılan keşifler sayesinde 116 Roma kelisini belirlediğini açıklamıştı. Bugün Arkansas Üniversitesi, kısa bir süre önce gizliliği kaldırılmış çoy sayıda casus uydunun bölgede çektiği görüntüleri inceledi ve Antoine Poidebard’ın 90 yıllık listesini yüzlerce Roma kalesi ile zenginleştirdi.

 

1960-1970’li yıllarda ABD’nin keşif amaçlı casus uyduları Sovyetler Birliği ve müttefiklerini gözlemek için dünya yörüngesinde devriye geziyorlardı. O uyduların görüntülerinden gizlilik koşulu 50 yıl sonra kaldırıldı ve kamuoyunun erişimine açıldı.

 

Ancak sözkonusu 396 Roma kalesinin bir bölümü artık sadece uydu görüntülerinde var. Meteorolojik şartlar, toprak kaymaları, yani heyelanlar ve şehirleşme nedeniyle bir çok kalenin kalıntıları sonsuza kadar kayboldu.