Cemal Canpolat Ve Özgür Çelik CHP İstanbul İl Başkanlığı İçin Yarışıyorlar! Kongre Bugün!

CHP'de İstanbul İl Başkanlığı için seçimler bugün yapılırken Cemal Canpolat ve Özgür Çelik CHP İl Başkanı olabilmek için yarışıyorlar. 

 

CHP'de İstanbul İl Başkanlığı için seçimler bugün yapılırken Cemal Canpolat ve Özgür Çelik CHP İl Başkanı olabilmek için yarışıyorlar. CHP'de İstanbul İl Başkanlığı için seçimler bugün yapılırken Cemal Canpolat ve Özgür Çelik CHP İl Başkanı olabilmek için yarışıyorlar. 

 

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Kongresi bugün yapılıyor. Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen kongrede, eski il başkanlarından Cemal Canpolat ve Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik yarışıyor. Genel Merkez yanlıları Canpolat’ı, değişimciler ise Çelik’i destekleyen bir görüntü çiziyor. İstanbul Kongresi, CHP’nin 4-5 Kasım’da yapılacak 38. Olağan Kurultayı öncesi partideki dengelerin nasıl şekillendiğini gösterecek olması açısından kritik bulunuyor.

 

Adaylar kim?

 

Adaylardan Cemal Canpolat, 2015 ile 2018 yılları arasında CHP’nin İstanbul İl Başkanlığı görevini yürütmüştü. 2018’deki İl Kongresi'nde Canan Kaftancıoğlu 325, Canpolat ise 318 delegenin oyunu almıştı. O kongrede Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Kaftancıoğlu’nu desteklediği iddia edilmişti. 43 yaşındaki Özgür Çelik ise 2018’den bu yana CHP Bahçelievler İlçe Başkanlığı görevini yürütüyor.

 

Hangi kanatlar kimi destekliyor?

 

Canpolat "Genel Merkez’in adayı" görüntüsü çiziyor. Canan Kaftancıoğlu ve Oğuz Kaan Salıcı gibi isimlerle anılan 10 Aralık grubunun yarışta Canpolat’a destek verdiği aktarılıyor. Anadolu yakasındaki bazı ilçe örgütleri ve belediyelerde etkisi olan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin de Canpolat’ı desteklediği ifade ediliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçtiğimiz günlerde hem Çelik hem de Canpolat’la ayrı ayrı görüştü ve ikisiyle de fotoğraf verdi. Kılıçdaroğlu yarışta açıktan bir adayı işaret etmiş değil.

 

CHP liderinin son Parti Meclisi toplantısında da Canpolat ve Çelik’e “eşit mesafede” olduğunu söylediği aktarılıyor. Canpolat ise adaylık açıklamasında "Genel Başkanımıza saldırarak, itibarsızlaştırarak, siz CHP’ye yeni bir şey yapamazsınız. Biz bu yenileşmeyi birlikte yapacağız" sözleriyle "değişimcileri" eleştirdi. Açıklamaya CHP genel başkan yardımcılarından Bülent Kuşoğlu, Eren Erdem ve Zeynel Emre gibi isimler de katıldı.

 

Bütün bunlar, Genel Merkez çizgisinin adayının Canpolat olduğuna işaret ediyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve "değişimcilerin" ise Çelik’i desteklediği ifade ediliyor. İstanbul’daki bazı ilçe örgütleri ve bazı ilçe belediyelerinde belirli bir etkisi olan Erdoğan Toprak da Çelik’e destek veren isimler arasında. Erdoğan büyük kurultayda ise Kılıçdaroğlu’nu destekliyor.

 

Geçtiğimiz günlerde BBC Türkçe’ye konuşan Toprak, il kongresi ve kurultaydaki bu tercihini açıklarken, "Çelik değişimcileri adayı" yorumlarının doğru olmadığını savundu.

 

İstanbul İl Kongresi neden önemli?

 

CHP'de İstanbul İl Kongresi, birkaç açıdan birçok şehre kıyasla önemli bulunuyor. Öncelikle 1200 kurultay delegesinin 196’sı İstanbul’dan gelecek. Dolayısıyla İstanbul’daki delegelerin, 4-5 Kasım tarihinde düzenlenecek kurultayda önemli bir ağırlığı olacak. Ayrıca 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerde hem iktidar hem de muhalefet açısından en kritik büyükşehrin İstanbul olacağı düşünülüyor. Bu yüzden de güçlü ve de yerel seçim kampanyasında İBB adayı ile il örgütü arasındaki uyumu sağlayabilecek bir yönetimin seçilmesi önemli bulunuyor.