Charles Darwin Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Evrim teorisini ilkez ortaya atmış alan, bilim insanı Charles Darwin Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

 

Evrim teorisini ilkez ortaya atmış alan, bilim insanı Charles Darwin Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

Charles Darwin Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

Charles Darwin Kimdir? Charles Darwin 12 Şubat 1809 yılında Birleşik krallık'ın Shropshire bölgesinde shrewsbury kasabasında doğmuştur. Babası ve dedesi ünlü doktorlardır. Anneside zengin bir çömlek imalatçısı olan Josiah Wedgwood'un kızıydı. Darwin Temmuz 1817'de, henüz sekiz yaşındayken annesini kaybetmiştir. Eylül 1818 yılında ise Shrewsbury Okulunda yatılı öğrenci olarak eğitime başladı. 1825'te mevzun olduktan sonra, bir süre babasının yanında stajyer doktor olarak çalışmış daha sonra da İskoçya'da bulundan Edinburgh Üniversitesinin tıp fakültesine yazılmış, fakat cerrahlığığa bir türlü ısınamamış ve tıp derslerini boşlamaya başlamıştır. Öğretmeni Robert Edmund Grant'ten Jean-Baptiste Lamarck'ın evrim teorisini öğrendi ve Grant ile beraber deniz canlılarını inceleyip ortak atarlardan evrilme teorisini destekleyen homoloji örnekleri buldu. Bir başka öğretmeni olan Robert Jameson'dan ise jeoloji ve bitkilerin sınıflandırılması üzerine ders almış, Edinburghn Kraliyet Müzesinin bitki koleksiyonunu düzenlemede Jameson'a yardımcı oldu. 

Darwin'in tıp eğitimini iyice boşladığını fark eden babası, 1827 yılında Edinburghn'dan alarak Cambridge Üniversitesine bağlı Christ's College'ye  yazdırmıştır. Darwin teoloji okuyup bir din adamı olmasını umuyordu. Darwin, teolojide tıbba kıyasla daha başarılı olsa da asıl ilgi alanın hala doğa tarihiydi. böceklere karşı ilgisi olan Darwin bu sayede John Stevens Henslow ile tanışmış ve yakın arkadaşı olmuştur. Bu sayede Henslow'un doğa tarihi dersine yazıldı, buna ek olarak ondan özel ders alamya başlamıştır. Kısmen bu dersler sayesinde, 1831 yılında mevzun olmuştur. aynı yıl HMS Beagle adında 5 yıl sürecek bir yola çıkmıştır. Tam bu seyat esnasında Britanya'ya mektuplar, fosil örnekleri ve doldurulmuş canlılar, eski öğretmeni olan Henslow sayesinde İngiliz doğabilimcilerine aktarmış, bu sayede Darwin'in ünü giderek artmıştır.

2 Ekim 1836 yılında ise HMS Beagle yolculuğundan Britanya'ya döndüğünde Darwin saygın bir doğabilimci olarak tanınmıştır. Britanya'ya geldiğinde ilk olarak akrabalarını ziyaret etmiş sonrasında Beagle yolculuğunda topladığı örnekleri tanımlayıp sınıflandırılması üzerinde çalışmalara başlamıştır. Henslow, bitki örneklerini tasnif edip isimlendirilmesine yardımcı oluyordu ama hayvan örnekleri için uzman zoologlara ihtiyacı vardı. babasının desteği ile Londra'ya gidip zoologlarla görüşmeye başlamış, daha sonrada Richard Owen adında bir biyologla tanışmıştır. Owen, Darwin'in getirdiği örnekleri incelemiş ve o güne kadar bilinmeyen soyu tükenmiş hayvan türü tanımlamıştır. 

Matematikçi ve filozof Charles Babbage, tanrı'nın dünya'daki yaşamı tanrının özel bir mucize aracılığıyla değil, doğal kanunlar aracılığıyla yarattığını savunuyordu. Darwin Edinburgh Üniversinden hocası Robert Edmund Grant ve Dr. James Gully gibi bir grup bilim insanı ise türlerin birbirine dönüşebildiğini idda ediyorlar fakat bu fikirleri yüzünden çoğunluk tarafından sapkınlıkla ve toplumsal düzeni bozmaya çalışmakla suçlanıyordu. 1837 yılının Nisan ayında Darwin, anakaradan göç ediğ farklı adalara yerleşen kuşların, zaman içinde bir şekilde değişiklik geçirip farklı türlere dönüştüklerini anlamıştı. Temmuz ayında, her zamanki günlüğünün yanıda ek bir günlük tutmmuş ve o günlüğede 36. sayfasına ilk kez evrim ağıcını çizmiştir. 

Darwin 1858 yılının temmuz ayında ise Doğal seçilim teorisi'ni yayınlamış ve bu teorisini yayınladıktan sonra kısa bir sürede popülerlik kazanmıştır. elbette bu polülerliği hem olumlu hemde olumsuz tepkiler oluşturuyordur. Darwin, kitabına yapılan tartışmaları yakından takip etmiş, kitabı hakkındaki yayınlanmış eleştiri, yorum ve karikatürleri özenle kesip saklamıştır. 

Darwin'in kitabı fkısa sürede pek çok baskısı pek çok dile çevrilmiş Türlerin Kökeni, bilime yeni yeni merak duymaya başlayan Avrupa orta sınıfının en çok okuduğu bilimsel kitaplardan biri olmuş, zamanla sosyal akımların doğrudan veya dolaylı olarak etkiledi ve popüler kültürde önemli bir parça haline geldi. 

Darwin, 19 Nisan 1882'de hayata veda etti.