Çin Amerika'ya Yeni Pandalar Göndermeyi Düşünüyor!

Çin Devlet Başkanı Şi Cinpin, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinden sonra iki ülke arasında “Panda diplomasisi”ne dönülebileceği mesajı verdi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Washington Hayvanat Bahçesi’ndeki pandaların Kasım ayı başında Çine dönmelerinden sonra ABD’de bu sevimli hayvanlardan sadece Atlanta Hayvanat Bahçesi’nde son örnekleri kaldı: Anne-baba ve 2 çocuk. Yani, toplam 4 panda. Onlar da 2024 başında Çin’e dönecekler.

 

Çin, ABD’ye ilk iki pandayı 1972’de Başkan Richard Nixon’un Pekin’e yaptığı tarihi ziyaretin ardından gönderdi. O tarihten bu yana ABD’deki bir çok hayvanat bahçesi, panda ağırladı. Ancak ABD-Çin ilişkilerinin soğuması nedeniyle son dönemde panda ödünç verme sözleşmeleri vadeleri bitince yenilenmedi Bunun sonucu ABD’deki pandalar birer birer vatanlarına dönmeye başladılar.

 

“New York Times” gazetesi, San Francisco’daki Biden-Şi Cinpin zirvesi sonrası Çin’in “En iyi diplomatlarımız” dedikleri pandaların yakında yeniden ABD’deki hayvanat bahçelerinde ağırlanabileceğini yazdı. Başkan Şi Cinpin ne zaman ve ne kadar panda gönderebileceklerini söylemedi ama “San Diego Hayvanat Bahçesi’nin sabırsızlığını biliyorum” diyerek ilk pandaların adresini göstermiş oldu.

 

Kaliforniya eyaletindeki San Diego Hayvanat Bahçesi yetkilileri, 2018 ve 2019’da panda ailesinin Çin’e dönmesine çok ağlamıştı.



Etiketler: