Çin'de Bir Şirket Yapay Zeka Sayesinde Aileleri Ölmüş Yakınlarıyla Görüştürüyor!

Çin’de bir çok şirket yapay zeka sayesinde ailelerin ölmüş yakınlarını adeta yeniden hayata döndürüyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

---

Çin’in doğusundaki bir kentin mezarlığı… Seakoo We cep telefonundan bir süre yitirdiği oğlunun sesini dinliyor. Hayır, oğlunun sağlığında kaydedilmiş bir ses değil bu. Tümüyle yapay zeka tarafından üretildi.

 

Toprağın altındaki Xuanmo adlı oğul, hafif robot bir ses tonuyla, “Baba benim yüzümden her gün çok acı çektiğini, kendini suçladığını ve güçsüz hissettiğini biliyorum. Her ne kadar artık hiçbir zaman yanında olamayacaksam da, ruhum dünyanızda kalacak ve hep sana eşlik edecek” diyor.

 

Xuanmo’nun babası teknolojideki gelişmelere bağlı olarak oğlunun sanal bir dublörünü yaratmak. Tıpkı oğlu gibi hareket edecek, aynı huylara sahip bir dublör.

 

“Gerçek ile Metavers dünyası arasında tam eşleşme sağlandığında oğluma yeniden kavuşacağım ve hep yanımda olacak” diyor acılı baba.

 

---

 

Çin’de bir çok şirket bu “Sanal yas” sektörüne girdi. Bazıları binlerce sanal kişi yarattıklarını, ölmüş birinin sadece 30 saniyelik videosuyla onu sanal olarak dünyaya geri getirebildiklerini iddia ediyor.Bir örnek:

 

Saekoo ve eşi geçen yıl biricik oğullarının kalp krizine yenik düşüp hayatını kaybetmesinin yol açtığı yıkımın uzun süre üstesinden gelemediler. O tek oğul İngiltere’de Exeter Üniversitesi’nde muhasebe eğitimi görüyordu. Sporcuydu, hayatı dolu dolu yaşıyordu.

 

ChatGPT modeli robotlarla sohbet sektörünün sağladığı imkanlar acılı babaya oğlunu sanal olarak dünyaya getirme konusunda umut verdi. Oğlunun ses kayıtlarını, video görüntülerini ve fotoğraflarını topladı. Sonra evladının yüzünü ve sesini klonlamaları için yapay zeka şirketlerine binlerce dolar ödedi.

 

Sonuç? Eh, şöyle-böyle… Ama baba o kadarla yetinmeye niyetli değil. Oğluyla ilgili her şeyi deşe deşe bir bilgi deposu oluşturmayı, sonra bunu algoritmalar yardımıyla bir portreye dönüştürmeyi hedefliyor.

 

“Hayalet bot’lar” (Robot programları) sadece Çin’de değil, ABD’de de sürekli gelişiyor. Ancam yapay zeka teknolojisi alanında Çin dünyanın en iyileri arasında” diyor “Super Brain” şirketinin kurucusu Zhang Zewei, ekliyor: “Çin’de milyonlarca kişi duygusal ihtiyaç içindeler. Bu da bize pazarda inanılmaz imkanlar sağlıyor.”

 

“Super Brain” şirketi 20 günde oluşturacağı bir “Avatar” için 10 bin ile 20 bin Yuan (1.300-2.600 Euro) fatura kesiyor.

 

Müşterileri sadece yaslı aileler değil; çocuklarıyla yeterince zaman geçiremeyen aileler ve sevgilisinden veya eşinden ayrılmış olanlar da sanal alemde birlikteliklerini sürdürebilmek için şirkete başvuruyor