Çizgi Film Karakterleri Neden Dört Parmaklı?

Çocukluğumuzun olmazsa olmazlarından olan çizgi filmlerin, animasyonların birçok ortak noktası var ama en çok dikkat çeken ortak özelliklerinden biri tartışmasız çoğu çizgi karakterin dört parmaklı olması. Peki, neden? İşte detaylar...

 

Aslında dört parmaklılığın birden fazla nedeni var. Öncelikle, beş yerine dört parmak çizmek animatörler tarafından daha kolay ve hızlıdır. Böylece animatörler ve çizerler zamandan tasarruf eder. Teknolojinin gelişmesine rağmen çizgi karakterlerin hala beş yerine dört parmaklı versiyonları sürüyor olmasının da altında estetik görüntü yatıyor. Teknik olarak da yuvarlak avuç içi tasarımına beş parmak sığmaz. Hatta Mickey Fare’nin yaratıcısı Walt Disney bununla ilgili 'Mickey Fare'nin beş parmağı olsaydı, elleri bir demet muz gibi görünürdü.' İfadelerini kullanmıştı.

 

Bir diğer neden ise dört parmak ayırt edici bir özelliktir. Mesela, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler. Düşünelim Pamuk Prenses insan olduğu için beş parmaklı çizilirken cüceler dört parmaklı çizilmiştir. Yine aynı şekilde Scooby Doo karakterleri de beş parmaklıdır. Modern Çizgi film karakterlerinin bazıları hala estetik kaygıdan dolayı dört parmaklı çizilmeye devam ediyor. 

 

 

 

 

Anime Karakterleri Neden Beş Parmaklı? 

 

 

Japonya’ya özgü manga çizim sanatıyla çizilen çizgi karakterler özellikle beş parmaklı çizilmiştir. Japoncada dört rakamı ölüm kelimesiyle aynı telaffuz edildiğinden dört parmaklılık felaket olarak kabul edilir. 



Etiketler: