Çocuğumun Kafası Ufaksa Ne Yapmalıyım?

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, mikrosefali, yani çocukta kafanın ufak olması ile ilgili uyarılarda bulundu.

 

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, çocuklarda kafanın ufak olması durumunda ne yapılması gerektiği ile ilgili ebeveynleri uyardı. Mikrosefalinin gerçekten ebevynleri tedirgin etmesi gereken bir durum olması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, bu durumun çocuğun beyin gelişiminin yeterli olmaması demek olabileceğini söyledi.

 

Doğum sonrası bıngıldak beyin gelişimine olanak sağlayan bir açıklıktır diyen Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, ebevynleri bu konuda bilgilendirdi. “Çocuk büyüdükçe baş çevresi de büyür ve beyin gelişir. Bu süreçte bıngıldak da yaş büyüdükçe kapanır.” diyen Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen bıldıldağın 3. ayın sonunda kapanabileceği gibi 18 aya kadar kapanabileceğini de söyledi.

 

Bu durumda bile sorun edilmemesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen, bıldıldağın doğum esnasında dahi kapanabileceğini fakat bunun beynin gelişimine engel olmadığını belirtti. Ayrıca Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen “Bıngıldak kapalı bile olsa kemiklerin birleştiği yerler kıkırdak olduğundan beyin büyümeye devam edebilir.” dedi.

 

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen’e göre bu durumda yapılması gereken şey, baş çevresinin aylık takibidir. Ünlü doktora göre baş çevresi ayda en az 0.5 cm büyümelidir.

 

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen’e göre, Mikrosefalik, gebelikte annenin geçirdiği enfeksiyon , genetik hastalıklar veya doğumda bebeğin oksijensiz kalması beyin büyümesini engelleyen problemler gibi durumlarda meydana gelebilir.

 

Ünlü doktor, bu durumlarda “Başçevresi küçük ise mutlaka yakın takip edilmeli ve çocuğun gelişimi ayına uygun gidiyor mu doktor tarafından sık aralıklarla muayene edilmelidir” dedi.

 

Bu durumların yaşandığı belirtilere örnek veren ünlü doktor, “Bir bebek geç oturmaya başlıyor, geç göz teması kuruyor, geç yürüyorsa mutlaka araştırılmalıdır” dedi.

 

Ayrıca ünlü doktor mikrosefalinin normal de olabileceğini ve altta bir sıkıntı olmayabileceğini belirtiyor. Aynı zamanda mikrosefalinin doktorlar tarafından takip edilmesi gereken bir durum olduğunu belirten ünlü doktor, bu konunun unutulmaması gerektiğini sözlerini ekledi.