Çocuklarda Güneş Yanığı!

Instagram’da yayınladığı sağlıklı bilgiler ile adından sık sık söz ettiren ünlü doktor Ali Fuat Serpen, yaptığı yeni paylaşımda bu kez çocuklarda güneş yanığı konusunda ebeveynleri uyardı.

 

Tatilin başlaması ile birlikte artan güneş yanıkları vakalarına dikkat çeken ünlü doktor güneş yanığı konusunda nasıl hareket edilmesi gerektiğini ebeveynlere anlattı. Güneş yanıklarında kızarıklık ve şişme görüleceğini söyleyen Serpen, eğer sadece kızarıklık varsa 1. derece yanık, kızarıklık ve büllenme varsa 2. derece yanık olacağını söyledi. Güneş yanığında 3. derece yanık olmayacağını söyleyen Serpen, 2. derece yanıkta mutlaka doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

 

2. derece yanıkta büllenen derinin soyulup , antibiyotikli krem ile pansuman yapılması gerektiğini söyleyen ünlü doktor aksi halde enfeksiyon kapacağını ve sıvı kaybı olacağından büllenen yanık yüzeyin geniş olması halinde damardan sıvı takviyesi gerekebileceğini söyledi.

 

Evde ne yapmalıyız?

 

Kesinlikle soğuk su ve buz uygulaması yapılmaması gerektiğini söyleyen ünlü doktor, bu durumun oluşması durumunda yanığın artacağını belirtti. Yoğurt, diş macunu gibi uygulamaların da yapılmaması gerektiğini bunun enfeksiyonu arttırabileceğini söyledi.

 

Günde 3 kez yanığın musluk suyuna tutulup nemlendirilmesi gerektiğini belirten Serpen, ayrıca ıslak bez uygulaması da yapılabileceğinizi söyledi. Organik içerikli nemlendirici uygulanırsa yanığın iyileşme sürecini hızlandıracağınızı söyleyen ünlü doktor, vazelin gibi yoğun kremlerin asla uygulanmaması gerektiğini bu durumun gözenekleri kapatıp derinin hava ile temasını önleyip derinin iyileşmesini engelleyeceğini söyledi.

 

Son olarak bol su tüketimi sağlanmalı ve güneş ile uzun süre mazuriyetin ileride cilt kanseri riskinin arttırdığını da belirten ünlü doktor sözlerini noktaladı.