Çok Kahve Tüketmek Kafein Zehirlenmesi Tehlikesi Yaratıyor!

Bazı insanlar kahvesiz yaşayamıyor. Uyanır uyanmaz bir tane içiyor, sonra kahvaltıda bir tane daha, işyerinde bir tane daha, öğle yemeğinin bir fincan daha. Sonra akşama doğru gelsin kahve daha, sonra akşam yemeğinin ardından bir tane daha…Belki yatıncaya kadar bir-iki fincan daha!

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Bazı araştırmalara göre, kahve sağlığa faydalı, ömür uzatıyor, kilo vermeye yardımcı oluyor. Ancak yine de kahve tüketimini abartmamakta fayda var.Çünkü bazı durumlarda kafein zehirlenmesi tehlikesi baş gösterebiliyor. Hemen rahatlatalım: Böyle bir riskin ortaya çıkması için çok ama çok kahve içilmesi gerekiyor.

 

Peki, kaç fincan kahveden itibaren kafein zehirlenmesi tehlikesi söz konusu olabilir?

 

Cevap: Öncelikle kişiden kişiye değişiyor. Yaşa, kiloya ve vücudun kafein kabullenme seviyesine bağlı Örneğin, kalp rahatsızlığı olanlar, hamile kadınlar, vücudu kafein kabullenme düzeyi düşük olanlar ve nihayet büyüme çağında olan gençler kahve tüketiminde ölçüyü kaçırırlarsa, kafein zehirlenmesi olasılığıyla karşı karşıya kalabilirler.

 

Genel kurala göre, günlük 400 miligram  kafein, yani 4-5  fincan kahve yetişkinlerde mide rahatsızlıklarına neden olabilir.

 

Buna karşılık bin miligramın üstünde kafein tüketilmesi (Bu da 10-12 kahveye denk geliyor) sağlık için ciddi risk yaratıyor. Hele 5 bin miligram kafeinin ötesi gerçekten hayati tehlike oluşturuyor. Çünkü kafeinin fazlası kalp atışlarının ritmini bozuyor, çarpıntılara yol açıyor, hatta kalbin durmasına bile neden olabiliyor.



Etiketler: