Cristiano Ronaldo İle İspanyol Vergi İdaresi Arasında 'Saç Krizi'!

Portekizli oyuncu Cristiano Ronaldo, futboldan kazandıklarını çeşitli sektörlerde yaptığı yatırımlarla değerlendiren sıkı bir işadamı oldu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Lüks oteller zinciri, bir çok konfeksiyon mağazası var. Son olarak ektirme sektörüne el attı. Ortaklarıyla kurduğu “Insparya” adlı şirketle bir dizi klinik açtı. Ama İspanyol vergi idaresiyle başı derde girdi. Sorun, Ronaldo’nun kliniklerinin 2019-2021 yılları arasında saç ekim hizmeti faturalarına KDV eklememesi.

 

Ronaldo’nun şirketi ile vergi idaresi arasındaki anlaşmazlık “Yorum farkı”ndan kaynaklandı: Saç ekimi saçkıran hastalığının tedavisi kapsamına giriyor, yoksa estetik kaygılarla mı yaptırılıyor? Saçkıran tedavisi ise KDV’den muaf, estetik ise yüzde 21 KDV var. Ronaldo’nun şirketi elbette saçkıran tedavisi görüşünü savundu ve kanıt olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün bir raporunu sundu. Ayrıca şirketin kazancıyla ilgili de anlaşmazlık var. Şiket 2020’de 2 milyon Euro’ya yakın net kar beyan etti. Oysaİspanya’da Madrid, Marbella, Valencia ve Bilbao kentlerinin yanı sıra Portekiz ve İtalya’da da klinikleri var.

 

İspanyol vergi idaresi bu klinikler zincirinin kazancının beyan edilenin çok üstünde olmasından kuşkulanıyor. Çünkü bir kişinin saç ekim tedavisi 4 bin 500 ile 8 bin 750 Euro arasında değişiyor. Vergi müfettişleri Ronaldo’nun kliniklerinde müşterilerin ödedikleri faturaları didik didik ettiler. Ayrıca benzer kliniklerin ödedikleri kurumlar vergisiyle karşılaştırdılar.

 

Şirket ise “Biz saç ekmiyoruz, saçkıran hastalığını tedavi ediyoruz” görüşünde sonuna kadar direndi. Tedavi ettiği hastalardan 218’inin doktor raporlarını kanıt gösterdi. Dava sürüyor. Bakalım nasıl sonuçlanacak. İspanyol vergi idaresi kazanırsa Ronaldo’nun şirketini okkalı bir vergi cezası bekliyor.