Çukur Dizisi Yerli Game of Thrones Mu?

Başrollerini Aras Bulut İynemli, Öner Erkan, Rıza Kocaoğlu, Erkan Kolçak Köstendil, Damla Sönmez, Necip Memili, Hazal Subaşı, Perihan Savaş gibi isimlerin paylaştığı Show TV’nin fenomen dizisi Çukur her pazartesi saat 20.00’de izleyiciyle buluşmaya devam ederken dizinin anlatmak istediğiyle ilgili tartışmalar devam ediyor.

 

Başrollerini Aras Bulut İynemli, Öner Erkan, Rıza Kocaoğlu, Erkan Kolçak Köstendil, Damla Sönmez, Necip Memili, Hazal Subaşı, Perihan Savaş gibi isimlerin paylaştığı Show TV’nin fenomen dizisi Çukur her pazartesi saat 20.00’de izleyiciyle buluşmaya devam ederken dizinin anlatmak istediğiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. İlk yayınlanmaya başladığı 23 Ekim 2017 yılında açılış sahnesi bakımından Godfather filminin uyarlaması olduğu düşünülen Çukur sonrasında yayınlanan bölümleriyle bu iddiaları çürütmüştü.

 

Çukur aslında neyi anlatıyor?

 

Bir dönem Kürt İdris’in hayat hikayesinin işlendiği iddiası da gündeme gelen Çukur dizisinin karakterleri ve ele alınış biçimiyle HBO’nun fantastik dizisi Game of Thrones’in Türk uyarlaması olması daha muhtemel gözüküyor. Peki neden?

 

Diziye şöyle bir bakacak olursak diziyi oluşturan karakterlerden İdris (Çukur mahallesinin gerçek sahibi), Yamaç (En küçük kardeş), Selim (Ortanca kardeş), Cumali (İkinci büyük kardeş) Kahraman (Büyük kardeş), Salih ya da Vartolu Sadettin (Üvey kardeş) ve Akın (Selim’in oğlu) dizinin şu ana kadar geldiği noktada hep Çukur’u ele geçirmek ve korumak için mücadele ettiler. Bunun için dış tehditlerle de mücadele ettiler. Beyefendi ve adamlarının (Efsun, Kara Kuzular, vs) tek derdi Çukur’da egemenlik kazanmaktı.

 

Yani diziye geniş pencerede baktığımız zaman dizinin asıl anlatmak istediği mevzu Çukur’daki tahtın gerçek sahibinin kim olduğu sorusu? Başka bir deyişle Çukur’u yönetme hakkı, ya da Çukur’un taht hakkı gerçekte kimin hakkı olmalı sorusu, Çukur’un en büyük sorusu.

 

Bir diğer benzerlik John Snow ile Vartolu ya da Salih arasındaki benzerlik. Game of Thrones ve Çukur’u aynı anda takip edenler bu benzerliği daha rahat anlayacaklardır. Game of Thrones’te John Snow aslında gerçek kral olan Rhaegar Targaryen’dir fakat evlilik dışı bir çocuk olduğu için sürülmüştür. Aynı benzerlik Salih'in evlilik dışı bir çocuk olması, İdris'in yardımcıları tarafından Salih'in memleketine gönderilmesi ile hemen hemen aynı biçimde karşımıza çıkar.

 

İşte tam da bu noktadan baktığımız zaman dizi Game of Thrones’in (Taht Oyunları) ele aldığı soruyu birebir aynı paralellikte irdeliyor fakat fantastik içeriklerle değil tamamen hayatın içinden gelen karakterlerle. Bu yüzden Çukur’un bu denli ilgi çekmesi ve başarıya ulaşması tam da bu gerçeklik yüzünden geniş kitlelerin dikkatini çekti ve kısa sürede benimsendi.

 

 

Bu değerlendirmemizden sonra en başta sorduğumuz soruyu tekrarlayalım ve kendi yanıtımızı verelim. Çukur’da taht gerçekte kimin hakkı?

 

Selim, aslında ürkek ve lider olma özelliği bulunmayan biri olduğu için Çukur’un halkını gerçekten koruyup kollayabilecek biri değil. Cumali her ne kadar vicdani yönü kuvvetli biri olsa da genç yaşta işlediği cinayetten ve hapishanede yaşadıklarından ve adaletini her daim kendi belirlemek istediği için Çukur’da uzun süre bulunabilecek biri değil. Akın ise tam anlamıyla psikopat ve bencil biri olduğu için hiçbir zaman Çukur’un halkını düşünecek karakterde biri değil. Geriye Yamaç ve Salih kalıyor. Burada Salih geçmişinde pis işlerle var olmaya çalışmış olsa da aslında Yamaç’ın başka bir versiyonu. Yamaç ise asla yönetim konusunda istekli olmasa da şartlar her defasında kendisini bunu yapmaya zorlamış. Akıl, strateji, insan idaresi ve adalet ile liderliği birleştiren ve bunlara kendi farketmemiş olsa da doğuştan sahip olan Yamaç (Aras Bulut İynemli) bu tahtın gerçek sahibi olacaktır.