Danimarka'nın Yeni Kralı Frederik! Sıcakkanlı Sportmen Ve Halka Yakın! İşte Hakkjnda Bilinmesi Gerekenler!

83 yaşındaki Danimarka Kraliçesi Margrethe, 2023’ün sonu gününde tahttan çekilmeye karar verdiğini açıkladı. Bu karar 14 Ocak’ta yürürlüğe girecek. Bugüne kadar Veliaht Prens ünvanını taşıyan 55 yaşındaki Frederik ile 51 yaşındaki eşi Prenses Mary, o gün Kral ve Kraliçe olarak taç giyecekler.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Frederik ile Mary, Danimarka’da modern, halkın kolayca ulaşabileceği ve yüzlerini geleceğe dönmüş bir çift olarak tanınıyor ve seviliyorlar.

 

İşte Frederik-Mary çiftiyle ilgili olarak bilmeniz gerekenler…

 

Son yıllarda Frederik ve Mary, resmi görevlerde sık sık yaşlı Kraliçe Margrethe’yi temsil ettiler. 26 Mayıs 1968 doğumlu olan Frederik, Kraliçe Margrethe’nin iki oğlunun büyüğü ve annesiyle çok sıkı, yakın ilişkisi var.

 

Danimarka kraliyet ailesi uzmanı olan Gitte Redder, “Frederik çocukluğunda ve delikanlılığa geçiş yıllarında medyanın yakın ilgisinden ve bir gün kral olacağı gerçeğinden çok ürküyordu. 20’li yaşların ortalarında özgüvenini kazanmaya başladı” dedi ve onu şöyle anlattı: “Sportif yapılı. Konserlere ve futbol maçlarına düzenli olarak gidiyor. Bu da onu annesine göre halka daha yakın kılıyor.” Kamuoyu araştırmalarına göre Frederik’in halk tarafından sevilme ve desteklenme oranı yüzde 80’lerde. Bu da onun Avrupa’nın diğer kraliyet ailelerine göre çok daha popüler olduğunu gösteriyor.

 

Aarhus Üniversitesi’nden siyasal bilimler diploması olan Frederik 4 dil konuşuyor: Danimarkaca, Fransızca, İngilizce ve Almanca.

 

Frederik’in eşi Mary Donaldson, Avustralya kökenli ve avukat. Avustralya’nın Sydney kentinde düzenlenen 2000 Olimpiyatları sırasında bir barda tanıştılar. O tarihte 28 yaşında olan Mary, barda oturduğu sandalyenin karşısındaki adamın kim olduğuna ilişkin hiçbir bilgisi yoktu. Mary ile birlikte aynı evi paylaşan ve o gece barda olan Beatrice Tamawski anlatıyor: “Frederik ve Mary ilginç bir sohbetle birbirleriyle yakınlaştılar. Sohbetin konusu: ‘Erkeklerin göğüsleri neden kıllıdır!’ Frederik ve kuzeni Prens Nikolaos bize göğüslerine dokunmamıza izin verdiler. Frederik’in göğüs yılları daha yumuşaktı. Prens Nikolaos’un ise göğsü kıllarla kaplıydı.”

 

Sydney’de bardaki o gece Prens Frederik ile Mary arasında güzel bir aşk öyküsünün başlangıcı oldu. Uzatmayalım; 2004’te evlendiler. 4 çocukları oldu: Bugün 18 yaşında olan Prens Christian (Babasının tahta çıkmasından sonra Veliaht Prens ünvanını alacak), 16 yaşındaki Prenses İsabella ve 12 yaşındaki ikizler Vincent ile Josephine.

 

Frederik ile Mary çocuklarını Danimarka halkı gibi normal eğitimle yetiştirmeye özen gösterdiler, onları devlet okullarına gönderdiler.

 

Danimarka kraliyet ailesi, dünyanın taçlı hanedanlarının belki de en çok sevileni. Kraliçe Margrethe, istese ölünceye kadar tahtta kalabilirdi. Uzak kuzeni İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth’in ölümünden sonra halen Avrupa’da en uzun süre hüküm süren Kraliçe ünvanına sahip oldu. Komşusu ve kuzeni İsveç Kralı 16’ncı Carl Gustaf onu izliyor: 50 yıldır tahtta. Dünyada bir tek hükümdar Kraliçe Margrethe’yi geçiyor: Brunei Sultanı Hassanal Bolkiah. O, 1968’den bu yana tahtta



Etiketler: