Dikkat Havaalanında Telefonunuzu Şarj Ederken Dikkatli Olmanız Gerekiyor!

Uçağa binmeden önce n-havaalanlarında cep telefonunu şarj etmek yolcular arasında çok yaygın. Böylece uçakta telefonun mümkün olduğunca çok, hatta yolculuk boyunca dolu olması amaçlanıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Ancak bazı ayrıntılara dikkat etmezseniz, can sıkıcı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin, FBI (ABD Soruşturma Dairesi), TikTok üstünden faaliyet gösteren bilgisayar korsanlarının tuzağına düşebilirsiniz. Gerçekten de “Seyahat korsanları” diye de bilinen suç örgütleri, havaalanlarının şarj ünetilerinin yanına bırakılan USB cihazlarını kullanmanız halinde verilerinize ulaşabilirler. Bu tür konsanlık “juice jacking” diye biliniyor.

 

(Not: “Juice jacking, akıllı telefonlarda ve tabletlerde şarj ve veri aktarımı için aynı kabloyu, örneğin bir USB kablosunu kullanmak anlamına geliyor. Cihaza kötü amaçlı yazılım yüklendiğinde verileriniz gizlice kopyalanıyor ve hacker’lerin eline geçiyor.)

 

Peki, bu riskten nasıl korunabilirsiniz? İşte FBI tavsiyeleri: Havaalanlarının şarj ünitelerinde sadece kendi USB kablolarını kullanın. Kablolarınızı şarj sırasında gizlice kopyalama ve gönderme imkanı vermeyen güvenilir tedarikçilerden alın. Yanınızda mutlaka bir şarj cihazı bulundurun. Telefonunuzu havaalanında bir USB cihazına takarken, “Verileri paylaşın”, “Bu cihaza güvenin”, “Sadece şarj istiyorum” seçenekleri arasında sadece sonuncusunu seçin.



Etiketler: