Dikkat Karpuz Bazı İnsanlar İçin Ölümcül Olabilir!

Yaz geliyor ve o sıcak günlerin gözde serinleticisi olan karpuz yavaş yavaş manav tezgahlarında boy göstermeye başlıyor. Ancak bir sürü sağlıklı besleyici içeren bu güzel meyve, bazı kişiler için tehlikeli olabilir.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

“Karpuz sebze mi, meyve mi” bilimsel tartışmasına kafayı takmayın. İster sebze, ister meyve olsun… Ama bu onun tam bir vitamin deposu olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Yüzde 90’ın üstünde s içerdiği için kalori açısından zengin değil ve de serinletici.

 

Karpuzda ayrıca mikro besleyici olarak sitrülin amine asit, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum  bulunuyor. Ancak geçenlerde peş peşe yayınlanan üç araştırma karpuzda bugüne kadar yeterince bilinmeyen bir sorunu ortaya çıkardı: Çok yüksek orandaki potasyum, kronik böbrek rahatsızlığı olanlar için tehlike yaratıyor.

 

Bu sorunla boğuşanlar çok karpuz yediklerinde “Hiperkalsemi” (Kalsiyum yüksekliği) ile karşılaşıyorlar. Bu da kalp atışlarında düzensizlik, kas zayıflığı, hatta felç gibi tehlikeleri tetikliyor. O nedenle, kronik böbrek yetersizliği bulunanlar karpuz tüketiminde çok dikkatli olmalılar. Zira böbrekleri kanlarındaki aşırı potasyum süzmekte yetersiz kalıyor.



Etiketler: