Dinozorlar Nasıl 160 Milyon Yıl Boyunca Dünyaya Hükmettiler?

Dünya tarihinde hiçbir canlı türü gezegene bu kadar uzun süre hükmetmedi. Dinozorların 160 milyon süren egemenliğinde bir çok faktörün etkili olduğu düşünülüyor. Bunların bşında da sıra dışı uyum yeteneği gösteriliyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Ancak yeni bir araştırma onların üstünlüklerinde daha önemli bir etkeni ortaya çıkardı: İki ayakları üstünde yürümeye başlamaları!

 

298,9 milyon yıl önce başlayıp 251,9 milyon yıl önce sona eren “Permiyen Dönemi”nde dünyada inanılmaz bir tür kırım yaşandı. Dönem sona erince gezegende iki ana grup canlı kaldı: Dinozorlar ve sürüngenler. Evrim hızlanınca dinozorların bir çok türü ortaya çıktı. Elbette sürüngenlerin de. Örneğin, günümüzün timsahları o dönemdeki sürüngenlerin günümüze ulaşmış örneğini temsil ediyor.

 

Dinozorlar ile sürüngenler arasında dünyayı ele geçirme mücadelesi başladı. Başta savaşı sürüngenler kazanacak gibi görünüyordu. Çünkü dinozorlara göre çok daha fazla çeşitliliğe ulaşmışlardı. Ama birden tablo tersine döndü: Dinozorlar iki ayakları üstünde doğruldular.

 

Sürüngenler, bugün timsahta görüldüğü gibi 4 ayakları üstünde ilerliyor, daha doğrusu sürünüyordu. Dinizorlar iki ayakları üstünde doğrulunca inanılmaz bir hareket yeteneği kazandılar, bu da onların kıt olan besin kaynaklarına sürüngenlerden çok önce ulaşmalarını sağladı.

 

Bu da 160 milyon yıl sürecek egemenliklerini başlattı.