Dolar Kurundaki Hareketlilik Devam Ediyor! Gözler FED'in Faiz Kararında!

Amerikan ekonomisindeki Ağustos ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde çıkarken, 20-21 Eylül tarihlerinde yapılacak FED toplantısı öncesi dolar kurundaki hareketlilik devam ediyor. 

 

Amerikan ekonomisindeki Ağustos ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde çıkarken, 20-21 Eylül tarihlerinde yapılacak FED toplantısı öncesi dolar kurundaki hareketlilik devam ediyor. Amerikan ekonomisindeki Ağustos ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde çıkarken, 20-21 Eylül tarihlerinde yapılacak FED toplantısı öncesi dolar kurundaki hareketlilik devam ediyor. 

 

Eylül-Aralık 2021 dönemi arasında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, politika faizinde peş peşe indirimler yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz ısrarı ve bu yöndeki yaptığı açıklamalara paralel olarak Merkez Bankası’nın söz konusu dönemde faizleri ard arda düşürmesiyle beraber politika faizi 500 baz puanlık indirim sonrasında 2021 Aralık ayında %14’e çekildi. Bu süreçte hızla yükselen dolar kuru da 18,40 Tl ile tarihi zirvesine yükseldi. Bunun ardından düşüşe geçen fakat 2022 yılında tekrardan kademeli bir şekilde yükselen dolar 18,00 TL sınırını aştı. ABD tarafından Enflasyon berileri beklenirken gelen artışlar sonucunda dolar bir kere daha tarihi zirvesine yaklaştı. Dolar kurunda 2022 yılının zirvesi yeniden test edildi.

 

Döviz Kurlarında Hareketlilik Devam Ediyor!

 

Dolar/TL kuru, yeni haftaya düşüşlerle başlamasınınn ardından 18,22 TL seviyesinde dengede kaldı. Geçen haftanın Cuma günü piyasa kapanışına doğru yatay bir seyre geçen dolar kuru, günü önceki kapanış seviyesine göre artışla tamamlamış ve Cuma günü 18,2345 TL’de kapanış yapmıştı. Yeni haftada düşüşle başlayarak, gelen %0,1’lik geri çekilmenin sonrasında 18,2240 TL seviyesinde dengede kalan dolar kuru, ABD enflasyon verilerinin açıklanmasına yakın dakikalarda yukarı yönlü hareketler sergileyerek tarihi zirvesine yaklaştı. Aynı dakikalarda Euro/TL kuru ise bir önceki kapanışının yüzde 1,40 üzerinde 18,57 TL seviyesine ulaşırken, Sterlin de yüzde 0,7 kazançla 21,29 TL seviyesine ulaştı. Döviz piyasalarında, ABD Merkez Bankasının yani FED’in Eylül ayında gerçekleştirilen toplantısında politika faizini bir kere daha 75 baz puan artıracağına yönelik beklentiler yükselişe geçti. ABD’de açıklanan Ağustos ayı enflasyon oranlarının beklentilerin üstünde gelmesiyle birlikte FED’in Eylül ayındaki faizi 75 baz puan artıracağına herkes kesin bir gözle bakıyor. Gözler bu aşamanın ardından 21 Eylül 2022 tarihinde FED tarafından açıklanacak olan faiz kararına dikildi.



Etiketler: