Dünya Dışı Yaşam Umutlarından Biri Çöktü! Satürn'ün Uydusu Titan'da Kesinlikle Hayat Yok!

Astronomlar, Satürn’ün en büyük uydusu olan Titan’ın dünya dışı yaşam için elverişli koşullar barındırdığına inanıyorlardı. Çünkü yer altı okyanusu umut vaat ediyordu. Ancak astrobiyolojist Catherine Neish, Titan’ın yer altındaki okyanusunda herhangi bir yaşam biçimine ev sahipliği yapamayacağını kanıtladı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Kayalık olan ve donmuş, buzlaşmış sudan oluştuğu düşünülen Titan’da ilkel de olsa bir yaşam biçimi gelişebileceği düşünülüyordu. Tıpkı, Jüpiter, Satürn, Uranus ve Neptun gezegenlerinde olduğu varsayılan ilkel yaşam biçimleri gibi. Catherine Neish, sadece Titan uydusu için değil, tüm güneş sistemi gezegenlerinde hiçbir yaşam izi olmayabileceğini açıklayarak, hayallerimize ağır bir darbe indirdi.

 

Peki, neden yaşamın varlığı için suyu ana koşul olarak kabul ediyoruz?

 

Çünkü, su yaşamın varlığı için bir kanıt oluşturabilir. Ama yeterli değil. Catherine Neish, “Geçmişte insanlar suyun hayat demek olduğunu düşünüyorlardı ama hayatın başta karbon olmak üzere diğer elementlere de ihtiyacı olduğunu ihmal ediyorlardı” diyor O nedenle, bildiğimiz hayatın varlığı için vazgeçilemez bir madde olan karbonun dünyamızın dışındaki okyanuslarda varlığını araştırmak gerekiyordu.

 

Araştırmacılar bunun için Titan’a çarpan kuyruklu yıldızların sayısın ve boyutlarını bulmaya çalıştılar. Çünkü bu şekilde karbon ve onun sayesinde yaratılan ve bir tür aminoasit olan glisinin yeraltı okyanuslarına taşınmasını sağlayacak suyun debisini ölçmeye uğraştılar. Ne yazık ki, sonuçlar hayal kırıklığı oldu.

 

Bu şekilde taşınan organik maddeler epeyce cılızdı: Yılda 7 bin 500 kilo glisin. Bu, dünyamızda, Afrika’daki bir erkek filin ağırlığı kadar bir şeydi. Ama gezegen boyutlarında bir toz tanesi bile değildi. O nedenle, yaşamın ortaya çıkması için kesinlikle yeterli sayılamazdı.

 

Bu çalışma, Titan’ın yüzeyinden yer altındaki okyanusuna karbon taşımanın çok zor olduğunu gösteriyor. Özetle, aynı yerde hayat için gerekli olan hem suyun, hem de karbonun toplanmasının imkansız denecek kadar üç olduğunu gösteriyor.

 

Titan’ın yer altı okyanusu yaşanabilir değilse, bu diğer gezegenler için de geçerli olmalı. Diğer buzlu gezegenlerde veya uydularında (Jüpiter’in uyduları Europe ve Ganimed, Satürn’ün uydusu Encelade gibi) yer yüzeyindeki organik madde çok daha az olduğu için, yer altındaki okyanuslarında hangi oranda bulunabilecekleri bilinmiyor.

 

Son söz: Galiba evrende, en azından güneş sistemimizde yapayalnızız. Ne yazık ki…