Dünyada En Uzun Yaşayan Canlılar Hangileri?

Bilim insanları hep, belki de binlerce yıldan bu yana uzun bir yaşamın sırlarını çözmeye çalıştılar. Her canlının, her hayvanın ortalama bir yaşam süresi var ama içlerinden bazıları tüm istatistiklere meydan okuyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Belki de onların yaşam biçimleri gelecekte daha uzun yaşayabilmemiz için bize çok değerli bilgiler ya da sırlar içeriyor.

 

“Science Focus” dergisi, günümüzde en uzun yaşayan canlıların listesini yayınladı.

 

İnsanlarda bugüne kadar en uzun yaşayan Fransız vatandaşı Jeanne Calment oldu. 122 yıldan fazla. Calment bu uzun yaşamını “Stres yokluğuna ve her zaman neşeli oluşuna” bağlıyordu. 1997’de öldü.

 

Gelelim insan dışı canlılara…

 

Gezegenimizin en uzun yaşan kuşunun adı Cookie. “Pembe kakadu” türünden olan bu kuş ABD’deki bir hayvanat bahçesinde 83 yıllık bir ömür sürdü.

 

Kemirgenlerde rekor “Çıplak kör fare”de. 18 dakika boyunca oksijensiz hayatta kalabilen ve bir çok kanser türüne direnç gösteren bu hayvan yer altının derinliklerinde yaşadığı için, pek av da olmuyor. 2020’de bir erkek “Çıplak kör fare” 37’nci yaşını kutladı.

 

En yaşlı kaplumbağanın adı Adwaita. Seychelles Adaları kökenli bu olan bu kaplumbağa 2023’te Hindistan’daki Alipore hayvanat bahçesinde son nefesini verdiğinde 255 yaşındaydı.

 

Ancak en uzun yaşayan canlı, sünger. Özellikle okyanuslardaki türleri, narin yapılarına rağmen, 15 bin yıl yaşayabiliyor.



Etiketler: