Dünyada İlk Kez Amerika'da Bir Mahkum Azot İle İdam Edilecek! Birleşmiş Milletler Kaygılı!

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları kaygılı: Amerika’nın güneyindeki Alabama eyaletinde bir idam mahkumunun cezasının azot soluması yöntemiyle infaz edilmesinin korkunç acılara yol açabileceğini uyardılar. Kenneth Smith adlı mahkumun cezası 25 Ocak’ta infaz edilecek.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

BM uzmanları idam cezalarının infazına ilişkin protokol yenileninceye kadar Smith ve aynı yöntemin uygulanması öngörülen diğer idam mahkumlarının infazının askıya alınması çağrısında bulundular. Smith’in idama mahkum edilmesi de ABD’de geniş tartışmalara yol açmıştı. 1988 yılında eşini aldatan ve gırtlağına kadar borca batmış bir adam, sahte bir soygun senaryosuyla karısının öldürülmesi için Smith’i kiralık katil olarak tutmuştu.

 

Adam daha sonra intihar etti ama polis soruşturmayı sürdürüp 2 kiralık katile ulaşmayı başardı. Kenneth Smith, ilk yargılanmasında idam cezasına çarptırıldı ama karar temyizden döndü.1996’daki ikinci yargılanmasında yine cinayetten sorumlu bulundu. Ancak 12 üyeli jürinin 11’i müebbet hapis cezası verilmesini istedi.

 

Yargıç, jürinin bu önerisini görmezden gelerek idam cezası verdi. O dönemde yargıçların jürinin kararına uymaması normal kabul ediliyordu, bugün ise ABD’nin tüm mahkemelerinde jürinin görüşü kararı etkiliyor. Smith’in avukatları değişen kuralları gerekçe göstererek ABD Yüksek Mahkemesi’nden infazın durdurulmasını istediler. Sonuç? Yüksek Mahkeme bu talebi reddetti.

 

Smith, son dakikada bir karar değişikliği olmazsa, infaz odasına azot püskürtülmesiyle idam edilen dünyadaki ilk mahkum olacak.