Dünyanın En Büyük Definesi Gün Yüzüne Çıkarılıyor!

11 milyon adet altın sikke, sayısız zümrüt, tonlarca gümüş, Çin porselenleri… En az 20 milyar dolar değerindeki bir define. 17’nci yüzyılda Karayipler Denizi’nde, günümüzde Kolombiya karasularında yer alan bir bölgede batmış olan İspanyol kalyonu San-Jose nihayet su yüzüne çıkarılıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Ancak kolay kolay çözülemeyecek bir mülkiyet sorunu da patlak verdi: İspanya, kalyonun kendisine ait olduğunu savunarak, defineden pay istiyor. İspanya hakkını korumak için UNESCO’ya başvurup kalyondaki definenin çıkarılmasında görev almasını istedi. Definede hak iddia eden sadece İspanya değil. Bolivya’daki Qhara Qhara yerli halkı da, 17’nci yüzyılda İspanyollar’ın kalyona yükledikleri definenin kendi topraklarından çıkarıldığını savunuyor ve pay istiyor.

 

dunyanin en buyuk definesi gun yuzune cikariliyor

Fotoğraf: Kolombiya Cumhurbaşkanlığı Ofisi

 

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, mülkiyet kavgalarını bir yana bırakıp, “Benim amacım görev süremin sona ereceği 2026’dan önce kalyondaki defineyi su yüzüne çıkarmak” diyor. Gemideki define devlet-özel sektör işbirliğiyle çıkarılacak. San-Jose kalyonu 8 Haziran 1708 tarihinde İngiliz donanması tarafından batırıldı. 3 direkli gemide 600 mürettebat vardı, sadece 11’i sağ kurtulabildi. Geminin yeri 300 yıl boyunca bulunamadı.

 

Kalyon külçe ve sikke olarak 200 ton altın, çok miktarda gümüş ve zümrüt taşıyordu. Ayrıca Çin porselenleri, cam şişeler, testiler ve 62 top da vardı. Bu paha biçilmez yükünü İspanya’ya götürecek, Kral 5’inci Filip’e teslim edecekti.

 

dunyanin en buyuk definesi gun yuzune cikariliyor

Fotoğraf: Kolombiya Cumhurbaşkanlığı Ofisi

 

“Glocca Morra” adlı bir Amerikan şirketi 944 metre derinlikte yatan geminin enkazının yerini 1981’de belirledi ve koordinatlarını Kolombiya hükümetine bildirdi. Ancak enkazın tam yerini 2015’te Kolombiya deniz kuvvetlerinde görevli dalgıçlar tespit etti. Gemi Kolombiya’nın Karayipler kıyısında Kartaca limanı yakınlarında bulunuyordu. Enkazı ilk tespit eden “Glocca Morra” şirketi, Kolombiya hükümeti aleyhine 10 milyar dolarlık dava açtı. Yani, enkazdaki definenin değerinin yarısını istiyordu.

 

dunyanin en buyuk definesi gun yuzune cikariliyor

Fotoğraf: Kolombiya Cumhurbaşkanlığı Ofisi

 

Kolombiya, ABD’li şirketin bildirdiği koordinatların enkazı bulmasına yardım etmediği gerekçesiyle, tazminat talebini reddetti. Uzun yargı süreçlerinin galibi şimdilik Kolombiya hükümeti görünüyor. Ama galiba asıl kıyamet define su yüzüne çıkarıldıktan sonra kopacak.