Dünyanın En İyi Belgeseli Up!

Youtube'da yayınladığı sanat, teknoloji ve tasarım hikayeleri ile geniş bir hayran kitlesi bulunan ünlü Youtuber Barış Özcan, kanalında yayınladığı yeni videosunda 56 yıldır çekilen dünyanın en iyi belgeseli Up'ı takipçileri için yorumladı. 

 

Dünyanın en saygın film eleştirmenlerinden Roger Ebert’ın “tüm zamanların en iyi filmleri” diye bir listesi var. Listedeki 10 filmden 9 tanesi şöyle: Kazablanka, Yurttaş Kane, Floating Weeds (Yüzen Otlar), Gates of Heaven (Cennetin Kapıları), Tatlı Hayat, Notorious (Adı Çıkmış), Kızgın Boğa, Üçüncü Adam, ve Özcan’ın  da favorisi olan 2001: Uzay Macerası.

 

Zaten klasik film listelerinin pek çoğunda üç aşağı beş yukarı yer alan başlıklar bunlar. Ama onuncusunu bu tür listelerde pek göremezsiniz. Çünkü tüm zamanların en iyi filmleri listesindeki bu film diğerleri gibi bir kurmaca değil. Senaryosu ya da oyuncuları yok. Gerçek insanların hayatlarını anlatan bir belgesel bu: Up.

 

Üstelik 1964 yılından beri yayımlanmaya devam ediyor. Özcan, 3,5 yıl kadar önce bir TEDx konuşmasında bu belgeselden bahsetmiş ve 2019’da yayımlanacak yeni bölümünü heyecanla beklediğini söylemişti. O bölüm yayımlandı ve Barış Özcan da bu vesileyle bir kez de kanalında size bu belgeselden bahsetmek istedi.

 

Detayları aşağıda bulabilirsiniz.