Dünyanın Gelmiş Geçmiş En Kilolu Hayvanı Brachiosaure!

Dinozor türünden olan Brachiosaure, aynı zamanda zürafanın çok uzak atası olarak kabul ediliyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Dinozorların hem görünüş, hem de cüsse olarak günümüzde hiçbir benzeri yok. Ama onların da içinde boy ve ağırlık olarak diğer dinozorlara fark atan bir tür vardı: “Brachiosaure”. Anlamı:Kollu kertenkele.

 

İlk örneğinin fosilleri 1900’lü yıllarda ABD’de ünlü “Grande River Vadisi”nde bulundu. Ve kısa sürede dünyada gelmiş geçmiş en büyük hayvanlardan biri olduğu belirlendi.

 

Hayvanın boyu 12 metrenin üstündeydi ve boynu bu uzunluğun 3’te 2’sini oluşturuyordu. 4 ayak üstünde yürüyen, otobur olan bu dinozor türü akarsuları hiç zorlanmadan geçebiliyordu,çünkü uzun boynu sayesinde başı hep su üstünde kalıyor ve tüp işlevini görüyordu.

 

Bir hayvanın boyu ile kilosu arasında doğrudan bir ilişki olmasa da, sarsmaya yeter.“Brachiosaure” için durum farklıydı. Ancak paleontologlar uzun süre onun ağırlığı konusunda görüş birliği sağlayamadılar. 20’nci yüzyıldaki araştırmalarda hayvanın ağırlığı 50 ton civarında tahmin edildi. Her adımında toprağı zangın zangır titretmeye yeter. Günümüzdeki fillerden herhalde misliyle ağır.

 

2000’lerde yapılan çalışmalarda ise “Brachiosaure”un ağırlığı biraz aşağı çekildi. Sadece 23 ton kadardı! Yine de muazzam. Günümüzde paletli bir iş makinesinin ağırlığından fazla!