Ehliyetlerle İlgili Kritik Açıklama! O Tarihten Sonra Geçersiz Sayılacak!

Eski ehliyetler ne zaman geçersiz sayılacak? İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ile birlikte vatandaşlar eski ehliyetlerin geçerlilik süresinin ne zaman dolacağını merak etmeye başladılar. Peki eski ehliyetler ne zaman geçersiz sayılacak? Cevaplar haberimizde...

 

Eski ehliyetler ne zaman geçersiz sayılacak? İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ile birlikte vatandaşlar eski ehliyetlerin geçerlilik süresinin ne zaman dolacağını merak etmeye başladılar. Peki eski ehliyetler ne zaman geçersiz sayılacak? Cevaplar haberimizde... 

 

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren ehliyet yenileme işleminde son tarih 31 Aralık 2022. Bu tarihe kadar yenilenmeyen ehliyet geçersiz olacak. Ayrıca süresinde işlem yapmadığınızda idari para cezası uygulanacak. Öte yandan Nüfus cüzdanlarının yenilenmesiyle ilgili verilen bir süre yok. Ancak yeni çipli kimlik kartının kullanım süresi 10 yıl. Sürenin ne zaman dolacağı da kimliğin üzerinde yazıyor. Geçerlilik süresinin bitiminde, kart sahibinin tekrar başvuru yaparak kartını yenilemesi gerekiyor. Nüfus cüzdanı yenileme işlemi de nüfus müdürlükleri üzerinden aynı aşamalarla yürütülüyor. 1-2 gün içinde yenisi elinizde oluyor. Kimlik yenilemek için 37.5 lira, çipli kimlik kaybedilmişse 75 lira ödeniyor. İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeyle ehliyet, kimlik ve pasaport ile ilgili değişiklik kararı, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmişti. Buna göre eski ehliyete sahip vatandaşların artık yeni çipli ehliyete geçmesi gerekiyor. Bu konuda tanınan süre ise 31 Aralık 2022 tarihinde doluyor. İçişleri Bakanlığı ehliyet yenileme işlemleri ile ilgili bir bilgilendirme yayımladı.Yapılan açıklamada son tarihin 31 Aralık olduğu bir kez daha hatırlatıldı. Bu tarihe kadar yenilenmeyen ehliyetlerin geçersiz sayılacağı da vurgulandı. Peki, ehliyet yenileme işlemi nasıl yapılır? 1 Ocak 2016'dan önce düzenlenen eski sürücü belgelerinin yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilmesinde sona yaklaşılıyor. Sürücü belgesini değiştirmeyen kişiler için son tarih 31 Aralık. Bu süre içinde sürücü belgesini yenilemek isteyen vatandaşlar nüfus müdürlüklerine giderek sürücü belgelerini yenileyebiliyor.

 

ehliyet ile ilgili kritik aciklama o tarihte gecersiz sayilacak

 

 

Ehliyet yenilemeyenler geçersiz sayılacak

 

Eski tip sürücü belgesi olan vatandaşlar 31 Aralık 2022 tarihine kadar sürücü belgelerini yenilemeleri durumunda değerli kâğıt bedeli 13 TL ve vakıf payı bedeli 2 TL; toplamda 15 TL ödeme yaparak yeni tip sürücü belgesine sahip olabiliyorlar. Kanuni süre içerisinde eski tip sürücü belgesini yenilemeyen kişilerin eski tip sürücü belgeleri geçerliliğini yitiyor. Geçerliliğini yitiren eski tip sürücü belgesi ile araç kullanan kişilere; kolluk kuvvetlerince Karayolları Trafik Kanununun 39/3 maddesi gereği "Geçerlilik Süresi Dolan Sürücü Belgesi ile Araç Kullanmak " fiilinden dolayı idari para cezası uygulanacaktır.

 

Ehliyet değişim ücreti ne kadar?

 

31 Aralık 2022 tarihinden sonra eski tip sürücü belgesini yenilemek için başvuran kişiler bu tarihe kadar geçerli olan 13 TL olan değerli kâğıt bedeli ve 2 TL vakıf payı ile toplamda 15 TL olan değiştirme ücretinden yararlanamayacak, 2023 yılı için belirlenen gerekli harçlar (sürücü belgesi harcı), değerli kâğıt bedeli ve vakıf ücretini ödeyerek yeni tip sürücü belgesine başvurabileceklerdir.

 

Vatandaşlar SMS ile uyarılıyor!

 

Süre giderek daralırken Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden uyarılar geliyor. Uyarıda, "Ülkemizde 01.01.2016 tarihinden önce düzenlenen, eski tip sürücü belgelerinin yenileme süresi 31.12.2022 tarihi itibariyle sona erecektir. Eski tip sürücü belgesi sahibi vatandaşlarımızın belirtilen süre içerisinde http://randevu.nvi.gov.tr adresinden ya da Alo199 Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alarak, belgelerini yenilemek üzere Nüfus Müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir." deniliyor.



Etiketler: