Ekonomik Krizin Pençesindeki Lübnan'da Zenginler Vur Patlasın Çal Oynasın Yaşıyor!

Lübnan gerçek bir şizofreni yaşıyor. Bir yanda yollarda son sürat ilerleyen “Lamborghini” arabalar, bir yanda o arabaların pencerelerine ellerini uzatıp para isteyen dilenciler…

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Lübnan’ı uçurumun dibine düşüren ekonomik krizden 4 yıl sonra, çoğunluğunu ülkenin dışında zenginleşmiş, diğerlerini de varlıklarını yasal veya yasadışı yollardan ülke dışına çıkarmış zenginler bir elleri  yağda, bir elleri balda bir hayat sürmeye devam ediyorlar.

 

“Burada kadınlar pahalı kürklerine sımsıkı sarılıyorlar, erkekler iri mi iri purolarını tutturuyorlar, garsonlar da aylık asgari ücretin 5 katı olan tekila şişelerini peş peşe açıyorlar…”

 

Burası zengin Lübnanlılar’ın yeni gözde adresi . Restoran, yüzme havuzu ve diskotekten oluşan mekan, Orta-Doğu’nun en büyük kayak merkezi olan Faraya Dağı’nda yer alıyor.

 

Beyrut’un kuş uçuşu 30 kilometre dışındaki bu yerde, Lübnan’ı 4 yıldır kasıp kavuran ekonomik kriz milyonlarca kilometre uzaklıktaki bir olay gibi algılanıyor. Mekanın müşterilerinden biri, “Ekonomik kriz veya savaş… Para babası olan ve harcamak isteyen Lübnanlılar hep  var olmaya devam edecek” diyor.

 

İngiliz “The Times” gazetesi, bölgeden izlenimlerini aktarırken, “Evet, Lübnan her zaman gösterişli bir zenginliğe ve büyük eşitsizliklere sahne oldu ama fark hiçbir zaman bu kadar açılmamıştı” diye yazdı.

 

Lübnan, Dünya Bankası raporuna göre, tarihinin en kötü ekonomik kriziyle boğuşuyor. Lübnanlılar’ın ezici çoğunluğu tasarruflarının eriyip gidişine tanık oluyor. Lübnan  Lirası değerinin yüzde 95’ini yitirdi, enflasyon da yüzde 100’ün üstünde seyrediyor.

 

Lübnan halkının yüzde 80’i yoksulluk sınırının altına düştü. Ama halkın en zengin yüzde 5-10’u için hayat vur patlasın çal oynasın devam ediyor. Beyrut’ta yüksek kaliteli yeni barlar ve restoranlar ortaya çıktı. O yeni restoranlarda fiyatlar Londra’dakinin kat be kat üstünde ama her zaman dolu. Bu çelişkili tablo nasıl açıklanabilir? Cevap: Bankaların para çekilmesine getirdikleri kısıtlamalar nedeniyle, ülke ekonomisi artık nakit parayla çalışıyor. Bu da cebinde banknot desteleri olanlara keyifli bir hayat sunuyor.



Etiketler: