Elon Musk'ın Son Girişimi Neuralink İnsan Beynine Çip Takacak!

Youtube'da yayınladığı sanat, tasarım, teknoloji hikayeleri ile geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Barış Özcan, yayınladığı videosunda bu kez Elon Musk'ın son girişimi Neuralink'in 2020 yılında insanın beynine çip takacağını söyledi. 

 

Youtube'da yayınladığı sanat, tasarım, teknoloji hikayeleri ile geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Barış Özcan, yayınladığı videosunda bu kez Elon Musk'ın son girişimi Neuralink'in 2020 yılında insanın beynine çip takacağını söyledi. Ünlü Youtuber iki film sahnesinden örnekler verirken, ikisinde de insan beynine nasıl kablo bağlandığını göreceğinizi anlattı. Birincisi hemen herkesin bildiği bir filmden: 1999 yapımı Matrix’ten geliyor. Oldukça acı verici bir deneyime benziyor. İkinci sahne çok daha yeni bir tarihte 2019 Temmuz ayında çekildiği için daha acısız bir deneyimi bize gösteriyor. Bir tane kalın kablo yerine beyne birden çok ince kablo bağlanıyor. Evet bu ikinci sahneyi Özcan’ın hangi filmden aldığını merak ediyorsunuz değil mi?

 

Aslına bakarsanız bir filmden değil bir sunumdan aldı bu sahneyi. Neuralink şirketinin geliştirdiği bir robotun gerçek görüntülerini izledik. Dikiş makinesi gibi çalışan bu robot kablo dikiyor. O kabloların bir ucu insan beynine diğer ucu da bir bilgisayara bağlanacak. Yani bir beyin-bilgisayar-bağlantısı yapılacak: BBB. Şaka gibi geliyor kulağa. Ya da bu ancak bilim-kurgu filmlerinde olabilir diye düşünüyorsunuz önce. Ama dedi ya bu sahneyi bir sunumdan aldı diye. Sunumu yapan kişi Elon Musk. Mars’a gidecek roketler ve kendi kendine gidebilen elektrikli otomobillerden sonra insan beynine de el atmadan duramamış. Az önce gösterdiği teknolojiyi geliştiren Neuralink şirketi o ve arkadaşları tarafından 2016’da gizlice (hadi gizlice demeyelim de sessiz sedasız) kuruldu. Çünkü kamuoyu bunu ancak 2017 Mart’ında öğrendi. O zamana kadar çeşitli üniversitelerden dünyanın en ünlü sinir bilim uzmanlarını işe almışlardı bile. 90 kişinin 3 yıllık çalışmalarının sonucu, geçtiğimiz 16 Temmuz’da yapılan bir sunumla tüm dünyaya açıklandı.

 

Teknik olarak bir “beyin-bilgisayar arayüzü” üzerinde çalışıyorlar. Ne demek bu? Önce beynimizin nasıl çalıştığını anlayalım. Ünlü Youtuber geçen sene yayınladığı bir videosunda beynin iç yapısını ağaçların köklerine benzetmişti. Ağaçlar beyin hücrelerimizi yani nöronları temsil ediyor. Kafamızda yüz milyar ağaçtan oluşan bir orman var diyebiliriz ve bu ağaçların kökleri birbirlerine dokunarak iletişim kuruyor. İki beyin hücresi bir sinaps bağlantısı kurarak birbirine kimyasal sinyaller gönderiyor. İşte tam bu sırada çevresinde küçük bir elektrik alanı oluşturuyor. Bu alana incecik bir kablo -bir elektrod- koyarsanız o sinyalleri yakalayabiliyorsunuz. Yani beyin hücresinin ürettiği bilgiyi kaydedebiliyorsunuz. Peki ya bunu kaydetmekle kalmayıp kullanabilirsek ne olur? Mesela bir bilgisayarı beynimizle kullanabilir miyiz?

 

Detayları aşağıda bulabilirsiniz.