Evde Hayvan Beslemek Vücut Ve Akıl Sağlığı İçin Çok Faydalı!

İster kedi besleyin, ister köpek, ister tavşan, ister kuş veya evde bakılabilecek diğer hayvanlar… Ama bilin ki, evde bir hayvanın varlığı, sadece neşe ve rahatlık sağlamakla kalmıyor, o canlıları bize bağlayan ilişkiler fizik, ruh ve beyin sağlığımız üzerinde inanılmaz faydalaır ya de etkileri getiriyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Evde bir hayvanla birlikte yaşamanın nasıl tükenmeyen bir mutluluk kaynağı olduğunu ancak hayvan dostları anlatabilir. İşte bu mutluluk veya coşkuyu bilim de kanıtladı: Yapılan bir çok araştırmaya göre, evdeki hayvanla veya hayvanlarla kurulan duygusal bağlar hane halkının fizik, ruh ve akıl sağlığını iyileştiriyor.

 

Bu araştırmaların bazıları çocuklara ve yaşlı insanlara odaklandı. Bazıları ise dikkatini toparlayamayan, hatta otizmin sın ırlarında dolaşan çocuklarda ve bunama belirtileri gösteren yaşlılara yoğunlaştı.

 

Evdeki hayvanın insanın fiziki sağlığı etkilerini belirlemek için özellikle köpek besleyenler üstünde duruldu. Çünkü köpeği günde bir ok gezdirmeye çıkarmak sağlıkçıların “Her gün düzenli olarak fiziki faaliyette bulunun” tavsiyesini mükemmel bir şekilde karşılıyor.

 

Yaşlılarda ayrıca evde bir hayvanın varlığı hem yalnızlığı yenmeyi, hem de fiziki faaliyette bulunmayı sağlıyor. Gençler ise köpek sayesinde ekran karşısında daha az zaman geçiriyorlar ve onu gezdirirken spor yapmış oluyorlar.

 

Ayrıca evde bir hayvanla yaşamak kalp krizi ve yüksek tansiyon riskini epeyce azaltıyor. ABD’de yapılan ve 50-83 yaş arasındaki kapsayan bir araştırmada, kedi veya köpek sahiplerinin tansiyonlarının diğer insanlara göre daha düşük olduğunu ortaya koydu.

 

Hepsi bu kadar değil. Evde bir hayvan beslemek özellikle yalnız oturan yaşlıların hem belleklerine, hem de konuşma yeteneklerine büyük fayda sağlıyor.

 

Alzheimer’e yakalanmış kişilerde bir köpeğin veya diğer evcil hayvanlarının varlığının geceleri dolaşmak, aşırı hareketlilik veya sinirlilik göstermek gibi bazı davranışları sakinleştirebildiği de kanıtlandı. Hatta, Alzheimer’in ilerlemesinin durduğu ve idrak, kavrama yeteneklerinde iyileşme gözlendiği de belirtildi.