Evrenin Uzak Diyarlarında Bizimkine Benzeyen Bir Güneş Sistemi Doğuyor!

Dünyamızdan 500 ışık yılı uzaklıkta (Not: 1 ışık yılı 9 trilyon kilometre) uzaklıkta gezegenliğe dönüşmek için doğum sancıları çeken bir çok halkayla çevrili genç bir güneş keşfedildi. Astronomlara göre bu oluşum bizim güneş sistemimizin doğuşuyla ilgili önemli bilgiler verebilecek.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Güneş sistemimiz nasıl doğdu? Cevabı çok zor bir soru bu. Çünkü 4,6 milyar yıl önce yaşanmış ve günümüze hiçbir kişi ya da tanığı ulaşmamış bir hikaye bu. Ancak güneş sistemimiz evrende tek örnek değil. Gelişmiş teleskoplar sayesinde sürekli yeni güneş sistemleri bulabiliyoruz. Bazıları bizimkine göre son derece farklı, bazıları ise inanılmaz benzerlikler taşıyor. Özellikle potansiyel olarak yaşanabilir, büyüklüğü dünyamıza yakın, kayalık gezegenler içeren sistemler.

 

Gözlemler ayrıca bu güneş sistemleri arasında büyük, çok büyük yaş farklılıklarını da tespit etmeyi sağladı. Bazı güneş sistemleri bizimkinden daha yaşlı ve güneşleri enerjisini tüketip ölmek üzere, bazıları ise çok daha genç. Hatta bazıları henüz doğum aşamasında.

 

İşte bu doğum aşamasındakilerden biri de 500 ışık yılı uzaklıktaki HD 144432 güneş sistemi. Bu sistemin incelemeleri iç bölgesinde karmaşık bir yapının varlığı ortaya çıkardı. 3 halkasının belki yüz milyonlarca yıl sonra kayalık 3 gezegene dönüşeceğini gösterdi.

 

Gözlemin şaşırtıcı sonuçları: Söz konusu üç halka güneşlerine mesafesi, bizim sistemimizdeki Merkür, Mars ve Jüpiter’in güneşe göre konumlarıyla aşağı-yukarı bire bir benzerlik gösteriyor. Bu da bizim güneş sistemimizin doğuşuna ilişkin bugüne kadar en güzel ve en gerçekçi senaryoyu sunuyor.



Etiketler: