Fazla Yemek Yedikten Sonra Neden 'Beslenme Koması'na Yakalanıldığı Hissi Doğuyor?

Yeni yıla girmeye şurada bir aydan biraz daha fazla zaman kaldı. Siz de her yılbaşı gececi saatlerce süren yemekte midenizi tıka basa doldurup sonra kendinizi bir an önce bir divana ve yatağa atmak ihtiyacı duyanlardan mısınız?

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Sindirim güçlüğü, karbonhidratlı yiyecekler, bu sıkıntılarınızın başlıca nedeni.

 

Çünkü karbonhidratlı besinler ve şeker bünyemizde “Melatonin” ve “Serotonin” hormonlarına dönüşüyor. Bu da “Beslenme koması” denilen uyku haline yol açıyor.

 

“Beslenme koması”nın daha bilimsel bir adı da var: “Yemek sonrası uyku hali.”

 

Florida’da “Gastro Health of Orlando” tıp merkezinde görev yapan Dr. Deepinder Goyal’a göre, Noel ve yılbaşı sofraları bu durumun ortaya çıkması için her türlü koşulu barındırıyor: Alkol, ziyafet boyutlarında bol çeşitli, çok kalorili yemekler “Beslenme koması”nı tetikleyebilir. Neden? Cevap: Bu aşırı yiyecekleri işlemek için kan yön değiştirip beyinden bağırsaklara doğru akıyor. Bu da uyuşukluğa veya uyku haline zemin hazırlıyor.

 

ABD’nin Boston kentindeki “Brigham and Women’s Hospital”da görevli Doktor Rich Joseph bunu şöyle açıklıyor: “Sofra ne kadar zenginse, kan o kadar sindirimi kolaylaştırmak için beyinden bağırsaklara akıyor.Bu da uyku hali yaratıyor.”

 

Püre, unlu yiyecekler, ekmek tatlılar karbonhidrat deposu. Bu da kan şekeri için doping oluyor.

 

Öneri: Siz siz olun yılbaşı sofrasında bile salatalara ve sebzeli yiyeceklere ağırlık verin.



Etiketler: