Fransa'da Emeklilik Reformu Sonrası Gösteriler Arttı! Gerilimi Düşürmek İçin Macron Açıklama Yapacak!

Ulusal Meclis’i baypas ederek geçirdiği emeklilik reformu sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a tepkiler artarken, gerilimin düşmesi için Emmanuel Macron'un açıklama yapacağı belirtildi. 

 

Ulusal Meclis’i baypas ederek geçirdiği emeklilik reformu sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a tepkiler artarken, gerilimin düşmesi için Emmanuel Macron'un açıklama yapacağı belirtildi. Ulusal Meclis’i baypas ederek geçirdiği emeklilik reformu sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a tepkiler artarken, gerilimin düşmesi için Emmanuel Macron'un açıklama yapacağı belirtildi. 

 

T24'ün Reuters'e dayandırdığı haberinde Fransa sokaklarında hükümetin Ulusal Meclis’i baypas ederek geçirdiği emeklilik reformuna tepkiler büyürken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bugün yayınlanacak bir söyleşide yapacağı açıklamalarla “durumu sakinleştirmeyi” hedeflediği belirtildi.

 

Reuters’ın aktardığı habere göre, Fransa’da emeklilik yaşını 62’den 64’e yükseltecek emeklilik reformuna yönelik protestolar sürerken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bugün devlet televizyonundan açıklamalarda bulunacak. Macron’un bugün gerçekleşecek yayında büyük politika duyuraları yapmayacağı ancak protestolarla tırmanan gerilimi hafifletmeyi amaçladığı belirtildi.

 

Fransa’nın başkenti Paris dahil olmak üzere pek çok şehirde protesto gösterileri düzenlenirken barikatlar ateşe veriliyor. Başkent Paris’te ise temizlik işçilerinin greviyle birlikte şehrin dört bir yanında çöpler birikiyor. Buckingham Sarayı’ndan bir kaynak bu durumun sürmesiyle Kral Charles’ın Fransa’ya yapacağı ziyaretin etkilenebileceğini söyledi.

 

Emeklilik reformu kitlesel protestolara rağmen kabul edildi

 

Fransa'da muhalefetin emeklilik reformuna ilişkin hükümete karşı meclise sunduğu 2 gensoru önergesinin de reddedilmesiyle, reform dün nihai olarak kabul edilmişti. Emeklilik yaşını kademeli olarak 64'e çıkaracak reformla bir kişinin 2027'de emeklilik maaşının tamamını alabilmesi için 43 yıl boyunca prim ödemiş olması gerekecek. Reforma karşı çıkanlar, emeklilik yaşının 2 yıl daha uzatılmasına karşı çıkıyor. Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 16 Mart'ta bir yasa tasarısının Meclisten oylama yapılmadan geçmesini sağlayan ilgili anayasa maddesini, emeklilik reformuna ilişkin tasarı için devreye koyduğunu açıklamıştı. Başbakan'ın açıklamasının akabinde ülkede yapılan protesto ve gösteriler şiddet olaylarına sahne olmuştu.