Friedrich Jeckeln Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Nazi Almanyasının En Zalim İnsanlarından Biri Olan Friedrich Jeckeln Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

 

Nazi Almanyasının En Zalim İnsanlarından Biri Olan Friedrich Jeckeln Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

Friedrich Jeckeln Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Friedrich Jeckeln Kimdir? 2 Şubat 1895 tarihinde Hornberg, Almanya'da doğmuştur. Çocukluğu hakkında pek bir bilgi bulunmamaktadır. Weilmüster göçmeni fabrikatör Friedrich Heinrich Theodor Jeckeln'in ve Emma Rosine Trautwein'in oğludur. 1911 yılında 16 yaşında okulu bırakarak çeşitli fabrikalarda işçi olarak çalıştı, sonrasında 1912 yılında Köthen'deki Politeknik Enstitüsünde mühendislik okumak için kayıt yaptırdı. Patlak veren I. Dünya Savaşı yüzünden Alman Ordusuna yazıldı. Batı Cephesindeki muharebelerde 76. Topçu Alayına bağlı topçu subayı olarak görev yaptı. 1916 ağır yaralanmış ve sonrasında Luftwaffe'ye dahil edilmiştir. Savaşın sonunda Luftstreitkräfte içinde yer almış, 20 Ocak 1919 itibarıyla terhis edilmiştir.

Jeckeln, 1918 yılında Charlotte Hirsch ile evlenmiştir. Bu dönemde kayınpederinin Danzig yakınlarındaki çiftliklerinde yönetici olarak çalışmıştır. Bu dönemde milliyetçi, ırkçı ve aynı zamanda Yahudi karşıtı olan Jungdeutscher Orden paramiliter güçlerine katılmıştır. Sonraki dönemde kayınpederiyle kavga etmiş, 1926 yılında eşinden ayrılmış ve eski subay arkadaşlarıyla bir araya gelerek çok miktarda alkol tüketir hale gelmiştir. Serbest mühendislik yapmaya başlayan Jeckeln yeniden evlendiyse de kayınpederine olan borçları ve eski eşine üç çocukları için verdiği nafaka yüzünden mali olarak darboğaza girer. Ekonomik krizin de etkisiyle 1929 yılında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'ne girmiştir ve iki yıl içinde Schutzstaffel yani SS üyesi olmuştur.

1931 yılında Jeckeln, 17. SS Alayının komutanı olarak Standartenführer rütbesine terfi eder. Ertesi yıl 1932'de SPD partisinden Braunschweig Belediye Başkanı Ernst Böhme'yi hedef alan bir bombalı saldırı gerçekleştirir, saldırı başarısız olur ve Böhme yara almadan kurtulur. Nazilerin iktidarı almasıyla beraber 20 Haziran 1933'te Braunschweig Başbakanı Dietrich Klagges tarafından eyaletteki tüm polis ve SS birliklerinin başı olarak ilan edilir. Acımasız ve sadist bir kişi olarak tarif edilen Jeckeln, bu dönemde siyasal rakiplerini tasfiye etmeye girişir; bu kapsamnda başta komünistler olmak üzere sosyal-demokratlar ve sendikacılara karşı saldırılar düzenler. SS komutanlarından Friedrich Alpers ile beraber Temmuz 1933'te düzenledikleri Rieseberg katliamında başta Almanya Komünist Partisi üyeleri olmak üzere 10 kişi dövülerek öldürülür. Jeckeln, cinayet soruşturmasının kapatılmasını sağlamanın ötesinde, katliama katıldığını itiraf eden bir SS üyesinin de öldürülmesini sağlar. 9-10 Kasım 1938 tarihlerinde Almanya çapında düzenlenen Kristallnacht adı verilen örgütlü yağmalama, kundaklama ve pogromları Braunschweig ve Hannover'de örgütleyen kişi olmuştur.

Jeckeln 1938 yılı Haziran ayında Mittel bölgesinin Höhere SS und Polizeiführer, HHSPF şefi ilan edilir ve doğrudan Reichsführer-SS Heinrich Himmler'e bağlanır. 1940 yılında Düsseldorf merkezli West bölgesinde aynı görevi yapmaya başlamıştır. II. Dünya Savaşı'nın başlarında Batı Cephesi'nde gerçekleşen Fransa Muharebesi'ne 3. SS Panzer Tümeni yani Totenkopf bünyesinde alay komutanı olarak katılmıştır. 22 Haziran 1941 tarihinde başlayan ve Sovyetler Birliği topraklarının işgali amacını güden Barbarossa Harekâtına katılmıştır. Nazi ideolojisi eksenindeki Nihai Çözüm planı ve Bolşevikleri, Rus halklarını ve Slav ırklarını alt insan olarak tanımlayan Untermensch kavramı işgal edilen Sovyet topraklarında kitlesel kıyımların yaşanmasına yol açmıştır. Nazi Ordularının ilerlemesinin ardından işgal altındaki bölgelere giren Einsatzgruppen adlı silahlı gruplar Reinhard Heydrich komutasında III. Reich'ın güvenliğini tehlikeye atabilecek tüm unsurların tasfiye edilmesini sağlamaktaydı. Bu gruplar arasında Yahudiler, Çingeneler, Sovyet partizanları, Kızıl Ordu'da görev yapan Siyasi komiserler yer almaktaydı. Savaşın Sovyet topraklarına girmesiyle beraber Jeckeln de burada görevlendirilmiş, işgal altındaki Kiev'de merkezi bulunan Güney Rusya SS ve Polis Şefi olarak atanmıştı. 

Jeckeln, 28 Nisan 1945 tarihinde Halbe yakınlarındaki Kızıl Ordu askerleri tarafından yakalanır. 1946 yılı Ocak ayının sonlarında Jeckeln ve kendisi gibi komutan seviyesindeki altı Nazi Riga'da askerî mahkemede yargılanmaya başlanır. Mahkemede Jeckeln suçlarını itiraf etmiş ancak doğrudan Himmler tarafından aldığı emirleri yerine getirdiğini belirtmiştir. Tüm sanıklar insanlığa karşı işledikleri savaş suçlarından suçlu bulunmuş ve Riga kentindeki Daugava Nehri yakınlarında asılarak idam edilmişlerdir.