Galata Kulesi Nerede? Tarihi Nedir?

Beyoğlu'nun Zamansızı Galata Kulesi'ni Sizin İçin Araştırdık! İşte Detaylar...

 

Haber:Berna Yılmaz

 

Dünyanın en eski kulelerinden biri olan İstanbul’un ikonik Galata Kulesi ilk olarak Bizans İmparatoru Justinianos tarafından MS 507 - 508 yılında inşa edilmiştir. Cenevizliler tarafından 1267 yılında gözetleme kulesi olarak yeniden inşa edilmiştir. Galata farklı dönemlerde farklı amaçlarla hizmet vermiştir. 1543 yılında İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesiyle yönetimi Osmanlı devletine geçti. 16. Ve 17. Yüzyıllarda, savaş esirlerini tutma yeri olarak kullanıldı. 18. Yüzyıla gelindiğinde Yangın kulesi olarak hizmet verdi. 

 

 

1749’teki yangın sonrasında yapılan onarım çalışmalarından sonra Galata’nın üst kısım tasarımı değiştirilerek kahvehaneye dönüştürüldü. 1831 yılında çıkan yangında çatı kısmı büyük hasar aldı ve yeniden en üst kat yangın gözleme ve haber verme amacıyla kullanılmaya başlandı. 1965-67 yıllarında restorasyon çalışmasıyla kule turistlik bir yapı olarak düzenlendi. Kulenin çatısı düzenlenerek ‘Ünal Kardeşler’ şirketi tarafından İstanbul Belediyesinden kiralanarak işletilmiştir. 1999-2000 yıllarında dış cephesinde bir restorasyon çalışması yapıldı. 2013’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ‘BELTUR’ işletmeyi devraldı. Bu yıl UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. 2019 ‘da mülkiyeri Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçti. 2020 yılında Galata, müze ve sergi mekanı olarak düzenlenerek son halini aldı. Galata kulesi günlük ortalama 15 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

 

 

 

 

Galata Kulesi’nin Tasarımı Nasıldır?

 

Galata Kulesi’nin çatısının ucuna kadar net yüksekliği 62,59 metredir. Romanesk tarzdaki silindir şeklindeki gövdeki taştandır. Bodrum, zemin ve asma katlar dahil 11 katı mevcuttur. 

 

 

Galata Kulesi’nin Tarihi Önemi Nedir?

 

Hazarfen Ahmed Çelebi, ilk kez uçuş dönemesi yaptı. 1632 yılında Galata Kulesi’nden kuş kanatlarına benzer kendi tasarımı olan özel bir araçla kendine boşluğa bırakması ve İstanbul Boğazı’ndan 3358 metre süzülerek Üsküdar’a inmeyi başardı.

 

 

Galata Kulesi Nerede?

 

Avrupa yakasında yer alan Galata, Şişhane-Karaköy bölgesini tüm görkemiyle etkisi altına almıştır.

Bereketzade Mb. Büyük Hendek Caddesi, No: 2, Galata / Beyoğlu / İstanbul