Genç Yaşta Hamile Kalmak 30'lu Yaşlarda Ölüm Riskini İki Kat Arttırıyor!

Genç yaşta hamile kalmak, kızların veya kadınların hayatını alt üst ediyor. Çünkü sosyo-ekonomik açıdan öğrenimlerini yarıda bırakıyorlar ve yoksullaşıyorlar. Sağlık açısından ise, erken hamilelik doğacak bebeğin çocuk yaşta ölüm olasılığını ve doğuştan kaynaklanan hastalıklara yakalanma riskini artırıyor, genç annede ise gebelik zehirlenmesi ve yüksek tansiyon sorunlarını ortaya çıkarıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Kanada’da yapılan ve 2,2 milyon genç annenin izlendiği geniş kapsamlı araştırmada, bilim insanları genç annelerin 31 yaşından önce ölmeleri riskinin, diğer kadınların 2 kat üstünde olduğunu belirledi. Erken ölüm diski genç yaşta kürtaj yaptıranlarda yüzde 40 daha artıyor, 19 yaşından önce 2 kez hamilelik yaşayanlarda ise tavan yapıyor: 31 yaşından önce ölüm riskleri 3 kat daha fazla oluyor.

 

Tıp ve bilim tarihinde genç annelerle ilgili bugüne kadar yapılmış en çarpıcı ve sonuçları son derece sağlam ve güçlü bir araştırma bu. 2017’de Finlandiya’da yapılan bir araştırmada da genç annelerin gerek intihar, gerekse aşırı alkol tüketimi, araba kazası ve bir kalp-damar hastalığı  gibi nedenlerle erken yaşta ölüm risklerinin çok yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştı.

 

14 Mart 2024’te yayınlanan son araştırmada genç annelerin erken ölüm nedenleri daha ayrıntılı değerlendirildi: Ya intihara sürükleniyorlar ya da bir araba kazası ya da bir saldırı gibi nedenlerle aldıkları yaraların sonucu hayata veda ediyorlar. Çocuk denebilecek yaşta hamile kalanlarda bu iki ölüm nedeni en yüksek ihtimali oluşturuyor.



Etiketler: