Genetiği Güçlendirilen Tavuklar Kuş Gribine Daha Dayanıklı Hale Geldi!

Kuş gribi, tavuk çiftliklerinin kabusu. Bilim insanları yıllardır tavukları buhastalığa dirençli duruma getirmenin yollarını arıyor. Son deney: Tavukların genetiğiyle oynamak. 2021’den bu yana kuş gribi dünyanın heryerinde kümes hayvanlarını kırıp geçirdi. Vahşi ya da evciy milyonlarca hayvanın itlaf edilmesine yol açtı. Bu kıyımın ekonomik boyutları ise hesaplanacak gibi değil.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Kuş gribinin kümes hayvanlarından insanlara geçebileceğine ilişkin bugüne kadar hiçbir bulguya rastlanmamış olsa da, hastalığa yol açan virüsün de sürekli evrim geçirmesi nedeniyle bir gün insana da bulaşabileceği ve insandan insana geçebileceği tehlikesi her zaman günceliliğini koruyor.

 

İşte bu tehlike nedeniyle bilim insanları tavukların genetik dizilimiyle ilgilenmeye başladılar. Hayır; genetikle oynamak değil bu. Sadece kuş gribi virüsünün düşük bir dozunu enjekte ederek, savunma sistemini güçlendirmek.

 

Böylece yumurtadan yeni çıkmış piliçler, annelerinden farklı olarak genetikleri değişmiş olarak dünyaya geliyorlar. Bu müdahale sağlıklarında hiçbir olumsuz etkiye yol açmıyor. Sonuç: Her 10 tavuktan 9’u kuş gribine karşı son derece dirençli duruma eldi ve de virüsü gruptaki diğer hayvanlara kesinlikle bulaştırmadı.