Güney Kore'de İş Yerindeki Stresi Yenmek İçin İşe Taş Götürülüyor!

Güney Kore dünyada haftalık çalışma süresinin en uzun olduğu ülkeler arasında yer alıyor: 52 saat. Hatta geçen yıl Kasım ayında bu süreyi 69 saate çıkarmak için yasal girişimde bulunuldu. Ama gençlerin başı çektiği geniş çaplı protesto eylemleri sonunda vazgeçildi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bu uzun çalışma süresi nedeniyle, Güney Kore’de,  çalışanlarda tükenmişlik duygusu ve intihar çok yaygın. İntihar oranında gelişmiş ülkelerde başı çekiyor. Güney Koreliler işyerindeki stresi yönetebilmek için zamanla bazı adetler geliştirdiler: Kendi cenaze törenini düzenlemek veya cezaevinde bir gece kalmak gibi…

 

Son yıllarda buna yeni bir adet eklendi: İşyerine “Arkadaş” olarak bir çakıl veya taş götürmek. Zımparayla parlatılmış bu taşlara ilgi kısa sürede yayıldı. Bazı ünlüler de tıpkı evcil hayvan gibi taş edinmeye başladılar. Bu ünlülerin başını da “K-Pop” grubu çekti. Grup üyeleri yayınladıkları videoda bir taşı gösterip “İşte bizim arkadaşımız” dediler.

 

Bu da elbette arkadaş olarak taş edinmeyi geniş çevrelere yaydı. Örneğin, bir laboratuvarda araştırmacı olarak çalışan 30 yaşındaki Lee şöyle diyor: “Taşın beni anlamayacak olan cansız bir şey olduğunu biliyorum. Ama nasıl köpeğinle konuşuyorsan, taşınla da konuşabiliyorsun. Bu da rahatlama duygusu veriyor.”

 

Şimdi Güney Kore’de bir “Pet rock” (Taş arkadaş) 7,5-11 dolar arasında satılıyor. Gülünç gelebilir. Ama Güney Koreliler evcil bir hayvan alıp bakımıyla uğraşmaktansa, taşı tercih ediyorlar. Çünkü ne zahmeti var, ne yüklediği sorumluluk. Alıp masaya koyuyorsunuz, hepsi bu.