Hamas'ın Kurucularından Halid Meşal Gerçek Bir Dolar Milyarderi! İddia Edilen Serveti Dudak Uçuklattı!

Hamas’ın kurucularından Halid Meşal’in büyük bir servetin başında olduğu iddia edildi. Konuyu iyi bilen uzmanlar Hamas’ın iki ayrı birimden oluştuğunu belirtiyorlar. Bu birimlerden ilki Hamas’ın hükümet olarak Gazze’yi yönetmesini üstleniyor, diğerinde ise Hamas örgüt olarak faaliyet gösteriyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

ABD istihbarat örgütü CIA, 2021’de yaptığı değerlendirmede, Gazze şeridinin ekonomisinin 27,779 milyar dolar büyüklüğünde olduğunu bildirdi. Bu ekonomiden ve ürettiği vergilerden yaklaşık yüzde 19 cevarındaki gelir, Hamas’ın hükümet olarak çarkları döndürmesini sağlıyor. Hamas’ın diğer kolu, yani örgütü ise özel bütçeye ve o bütçeden yaptığı harcamalarla varlığını sürdürüyor. Hamas’ın örgüt olarak bütçesi son derece gizli tutuluyor ve genellikle kayıt altına alınmıyor.

 

Hamas’ın örgüt olarak belli başlı finansman kaynaklarını bağışlardan ve İran gibi ülkelerin desteklerinden oluşuyor. Hamas yöneticileri ayrıca Suudi Arabistan, Suriye ve Dubai’nde gayrimenkul yatırımları da yapıyorlar. ABD Hazine Bakan Yardımcısı Elizabeth Rosenberg, geçen ay yaptığı açıklamada, “Hamas’ın bu gizli gayrimenkul yatırımları sayesinde çok büyük parasal imkana kavuştuğunu” öne sürdü.

 

Sonuç? Hamas, dünyanın en zengin örgütlerinden biri haline geldi. “Forbes” dergisi 2018’de yaptığı araştırmada, Hamas’ın yıllık 700 milyon dolar gelirle, Taliban ve Hizbullah’tan sonra en zengin üçüncü örgüt olduğunu belirtti.

 

Peki, Halid Meşal’in serveti ne kadar? Nereden geliyor? Mal varlığının kaynağının 2012’de Hamas’ın siyasal bürosunun Şam’dan Katar’a nakledilmesi sırasında elde ettiği 1,5 milyar dolardan geldiği iddia ediliyor. “Kişisel servet”e dönüşen bu 1.5 milyar dolar işletilerek bugün 5 milyar dolara ulaştığı kaydediliyor. Ancak bu tahmini abartılı bulanlar da var. Örneğin, saygın ekonomi dergisi “Financial World”, Halit Meşal’in servetinin “Sadece” 2,6 milyar dolar olduğu görüşünde.