Hamur İşi Yemekler İnsanı Mutlu Ediyor!

Bünyenin formda olmasının yolunun sağlıklı beslenmeden geçtiği biliniyor. Ama ya akıl sağlığı? Onun da beslenmeyle çok sıkı ilişkisi var. İşte akıl sağlığınız için önceliklemeniz gerek besinlerle ilgili birkaç öneri…

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

1-Mutlu olmak istiyorsanız, hamur işlerini tercih edin:

 

Milano Üniversitesi araştırmacılarına göre, hamur işleri vücudun strese ve ağrıya karşı ürettiği hormonların başında gelen “Endorfin” salgısını tetikliyor.

 

(Not: Endorfin, vücudun doğal ağrı kesicisi olarak nitelendirilen, ağrı ya da stres durumunda salınan hormon olarak biliniyor. Beyinde üretilen Endorfin hormonu vücutta haberci görevi görüyor. Endorfin hormonu oluşan ağrının azalması, stresin hafiflemesi ve ruh halinin iyileşmesine yardımcı oluyor. Bu hormonun harekete geçmesi ve artması için eğersiz yapmak, yemek yemek ve masaj yaptırmak gibi yöntemler öneriliyor. Kişinin keyif aldığı eylemleri yapması da Endorfin düzeyini artırabiliyor.)

 

Hamur işleri ayrıca “Mutluluk hormonu” denilen “Seratonin” üreten bir amino asit olan “Tritofan” içeriyor. Seratonin, sadece mutluluk hormonu değil, ayrıca ruh halini, anksiyeteyi yönetiyor, kişinin karar alma sürecini etkiliyor. Milano Üniversitesi’nin 4 Aralık’ta yayınlanan araştırmasında, spagetti veya ravioli yemenin sevdiğiniz bir şarkıyı dinlemek, tuttuğunuz takımın maçı kazanması kadar güzel duygular uyandırdığı da savunuldu.

 

2-Kahveden önce mayalı yiyecekler tüketin:

 

ABD’deki Virginia Üniversitesi araştırmacıları, bağırsaklarda bulunan “Laktobasil” bakterisi eksikliği doğduğunda anksiyete ve depresyon gibi sorunların keskinleştiğini ortaya koydular. (Not: Özellikle yoğurtta yoğun olarak bulunan Laktobasil, nöronları yavaşlatan etkenler üzerinde baskı oluşturarak insanlada rahatlama ve sakinleşme gibi etkiler sağlıyor.)

 

Akıl sağlığınızı güçlendirmek ya da en azından korumak için, sabahları ilk kahvenizi veya çayınızı içmeden en az yarım saat önce yoğurt veya kefir tüketmelisiniz.