Hangi Sanatçı Şarkılarını Kim İçin Yazdı? Hikayesi Olan Şarkılar Nelerdir?

Hikayesi Olan 7 Şarkıyı Sizin İçin Derledik:

 

 

Barış Manço-Kol Düğmeleri

 

 

Barış Manço diyince ilk akla gelen şarkılardan olan ‘Kol Düğmeleri’nin’ arkasında ayrılık yatmaktadır. Kol düğmeleri o dönem nişanlı olduğu Semra Hanım’dan hediyedir. Barış Manço 1963 yılında eğitim için Belçika’ya gitmek zorunda kalır. Belçika’ya gittiğinde nişanın bozulduğunu öğrenir ve bu hikayeden sadece Kol Düğmeleri şarkısı geriye kalır.

 

 

Sezen Aksu-Firuze 

 

 

Ünlü söz yazarı Aysel Gürel tarafından kaleme alınan ‘Firuze’ bir anne kız hikayesidir.  Aysel Gürel şarkıyı kızı olan oyuncu Müjde Ar için yazmıştır. Firuze değerli taş anlamına gelir Gürel, kızına böyle seslenmeyi tercih etmiş ve şarkı ilk kez 1982 yılında Sezen Aksu tarafından seslendirilmiştir.

 

 

Hakan Altun-Hani Bekleyecektin

 

 

Hakan Altun’un ‘Hani Bekleyecektin’ şarkısının arkasında vefasızlık yatar. Ankara’da askerliğini yaptığı dönemde o dönemki sevgilisini aramak için 17 gün telefon sırası bekler ancak işler beklediği gibi olmaz. Hakan Altun hikayeyi ise şöyle anlatır: 

 ‘’o yıllarda tabii cep telefonu yok. Biz de ankesörlü telefonlarla sırayla konuşuyorduk. Tam 17 gün sıranın bana gelmesini bekledim sevgilimin sesini duymak için aradığımda kız arkadaşım bana ‘Şu an müsait değilim sonra arar mısın’’ dedi. Askerlik dönüşü birlikte olacağımızın hayalini kurarken aldığım cevap beni çok üzmüştü. 

 

 

Nazan Öncel-Demirden Leblebi

 

 

Nazan Öncel, çocukluğunda yaşadığı korkunç olayın etkisiyle annesine içini döktüğü şarkıdır. Öncel, 9 yaşında üvey babası tarafından tacize uğramış annesi ise bu durumu görmezden gelmiştir. Nazan Öncel’in kocasını seçen annesine sitemi derinden hissedilir.  

 

 

Duman-Bal

 

 

Duman grubunun solisti olan Kaan Tangöze ‘’Belki Alışman Lazım’’ albümünde yer alan  ‘Bal’ şarkısını yılında sevgilisi olan Ahu Paşakay’a yazmıştır. Albümün lansman gecesinden önce Ahu Paşakay ve Kaan Tangöze tartışmışlardır. Lansmana gelmeyen Ahu Paşakay’ın Tangöze’nin ‘Bal’ı’ seslendirdiğinde intihar haberi gelir. Bu olaydan sonra ‘Bal’ şarkısı sadece bir kez seslendirilmiştir. Kaan Tangöze’nin Ahu’ya yazdığı diğer şarkılar ise: Melek, Seni Kendime Sakladım ve yanıbaşımdan’dır. 

 

 

Barış Manço-Gülpembe

 

 

Barış Manco’nun dinlemeye doyamadığımız ‘Gülpembe’ şarkısının arkasında yaşanmışlık yatar. Manço şarkıyı henüz 13 yaşındayken 1957 yılının Ramazan Bayramında vefat eden babaannesi Nimet Manço için yazmıştır.

 

 

Yol Arkadaşım-Sezen Aksu

 

 

Sezen Aksu’nun 80’li yıllara damgasını vuran Onna Tunç ile aşkından geriye kalan şarkılardan sadece bir tanesidir. Talihsiz uçak kazasıyla hayatını kaybeden Onno’nun ölümünden sonra da Sezen’in Onno’yu unutamayışıdır. Sezen Aksu bir röportajında Onna Tunç kaybının kendisi için ne ifade ettiği sorulduğunda ‘’22 senedir Onno’yu rüyalarımda görmediğim ve anmadığım tek bir gün yok.’’ demiştir. Sezen Aksu’nun ‘git’, ‘yarası saklı’, ‘iki gözüm’ve ‘beni unutma’ şarkılarını da Onna Tunç’a yazdığı bilinir.