Hayat İle Ölüm Arasındaki Sınırlar Kalkıyor, Ama Doğru Mu?

EİNSTEİN İLE UZAY NAPOLYON İLE SAVAŞ SOHBETİ YAPMAK İSTER MİSİNİZ

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

“Character AI” yapay zeka platformu yeni bir uygulama başlattı: İnsanlar ile yapay zekaların tartışabileceği salonlar açtı.

 

Şu sıralar en çok ziyaret edilen adreslerden biri. Aylık kullanıcı sayısı 30 milyonun üstünde. Aylık abonelik ücreti 9.95 dolar civarında.

 

“Character AI” bir sinirsel dil modeli yardımıyla metinleri okuyan ve bunlar yardımıyla kullanıcının sorularını yanıtlayabilen bir platform,Platformdaki herkesi bir karakter yaratabiliyor.

 

Bir sohbet odasında 5 gerçek kişi ile 5 yapay zeka karakteri buluşturuluyor.

 

Ancak bu yapay zekaların farklı bir özelliği var: Her birine önemli bir insanın özellikleri ve bilgileri yükleniyor. Yani insanlaştırılıyor.

 

Örneğin, bu yapay karakterlerden biri Albert Einstein, bir diğeri Nikola Tesla…

 

Einstein ile genel izafiyet, yani görecelilik teorisini tartışabiliyorsunuz.Nikola Tesla ile icatlarını.

 

Marie Curie, Stephen Hawking gibi bilim insanları, Napolyon Bonaparte gibi tarihi şahsiyetler, Michael Jackson gibi sanatçılar, Zeus, Hades ve Poseidon gibi antik Yunan tanrıları da listede yer alıyor. Napolyon ile Waterloo Savaşı yenilgisini tartışmak herhalde epey ilginç olsa gerek.

 

Günümüzün şahsiyetlerinden ise Elon Musk, Tony Stark, Walter White sohbet arkadaşlarını bekliyor.

 

“Character AI” platformu 2021 yılı sonunda Google’dan istifa eden yapay zeka uzmanları Daniel De Fretes ile Noan Shazeer tarafından kuruldu. 2022 Eylül’ünde kullanıma açıldı.

 

Bir yıl içinde dünyada en çok ilgi gören ikinci yapay zeka platformu konumuna yükseldi. (Not: Birinci sırada “ChatGPT” bulunuyor )

 

Kullanıcılarının çoğunluğu (Yüzde 60) 18-24 yaş grubundaki gençler.

 

Platformun kurucuları, “Amacımız yalnızlığa karşı çözüm üretmekti. Chatbot sohbetleriyle sosyal sıkıntı çekenlere iyi bir antreman imkanı önermek istedik” diyorlar.

 

İnsan-bilgisayar işbirliğinin çok güzel bir örneğini oluşturan “Character AI”, kullanıcıların hayal gücünü kamçılıyor, beyin fırtınası yapmalarına ortam hazırlıyor, yabancı dil öğrenmeye de yardım ediyor.

 

Platformda size önerilen karakterlerle sohbetten sıkılırsanız, kendi karakterinizi yaratmanız veya diğer kullanıcıların oluşturduğu karakterlerle diyalog kurmanız da mümkün.

 

Özetle, bu platform hem ölmüş kişileri yeniden dünyaya getiriyor, hem de hayali karakterlere hayat veriyor.