Herkesin Mutlaka Ä°zlemesi Gereken Filmler Nelerdir?

Herkesin mutlaka izlemesi gereken filmler nelerdir? Sizler için tarih boyunca çekilmiÅŸ ve herkesin ölmeden mutlaka izlemesi gereken filmleri derledik..

 

 

Herkesin mutlaka izlemesi gereken filmler nelerdir? Sizler için tarih boyunca çekilmiÅŸ ve herkesin ölmeden mutlaka izlemesi gereken filmleri derledik..

 

1) DekaloÄŸ- Krzysztof Kiewlowski (1989)  

 

Krzysztof Kiewlowski'nin yönettiÄŸi 10 adet orta metrajlı bölümden oluÅŸur. Her bir bölüm Yahudilik inancındaki 10 emirüzerine kuruludur. 

 

 

2) Betty Blue - Jean Jacques Beineix (1986) 

 

AÅŸk, tutku, özlem, sevgi, paylaşım, her ÅŸey, insana dair bütün duyguları bu denli net ve çarpıcı veren, histrionik kiÅŸilik bozukluÄŸuna sahip bir kadınla, onun için her ÅŸeyi ama her ÅŸeyi yapmaya hazır olan bir adamın mutsuz sonla biten muazzam aÅŸk hikayesi.

 

 

3) 400 Darbe - François Truffaut (1959)

 

400 darbe "okul kırmak" anlamına gelen bir Fransız deyimidir. Ödevini yapamadığı için ceza alma korkusu ile okuldan kaçan küçük kahramanımız yolda arkadaşı ile yürürken annesini bir yabancının kollarında görür. Ertesi gün okula gittiÄŸinde öÄŸretmeni niçin okula gelmediÄŸini sorar ve çocuk annem öldü der. ÖÄŸretmeni çocuÄŸun ailesi ile konuÅŸur. Ailesi ve öÄŸretmenleri neden böyle bir yalan söylediklerini öÄŸrenmeye çalışırlar. Daha sonra küçük çocuk ve arkadaşı bulundukları yerden kaçmaya karar verirler. Amaçları denize ulaÅŸmak ve orada yaÅŸamaktır; fakat hiçbir ÅŸey istedikleri gibi gitmez.

 

4) Koleksiyoncu Kadın - Eric Rohmer (1967) 

 

6  film serisinin 4. filmi olan Koleksiyoncu Kadın Ahlak kavramının eÄŸilip bükülebilirliÄŸine cinsiyetçilik ekseninden bakan Rohmer filmi. Ä°ki entelektüel erkeÄŸin, arzuladıkları kadını bir türlü elde edememeleri sonucunda ahlâkı kendi iç seslerini susturmak için eÄŸip bükmelerini ve saldırganlaÅŸmanlarını anlatıyor. genelde en ahlaksızların en çok ahlak tellallığı yapanlar olduÄŸu hipotezi bu filmde bir kez daha doÄŸrulanıyor.  

 

 

5) Pislik - John S Baird- (2013) 

Dünyayı sadist bir polisin gözünden gördüren harika bir yapıt olan ‘’Pislik’’ anti kahramana film boyunca hiç sempati duydurmayacak fakat olduÄŸu gibi kabul ettirecek bir anlatımı var. sonuna yaklaÅŸtığınızda karakter gibi düÅŸünmeye baÅŸlarsınız. Benim asıl merak ettiÄŸim gerçekten bir ailesi var mı? Yoksa kimliÄŸini gizlemek adına yarattığı eÅŸ ve çocuk bir hayal mi? Kanımca asla ailesi olmadı..

 

 

6) Üç Renk Mavi -   Krzysztof Kiewlowski  (1993)

 

Krzysztof  Kieslowski'nin Üç renk üçlemesinin ilk filmidir. Film daha çok psikolojik bir çözümleme filmi gibi görünmektedir. Julie'nin yaÅŸadığı bunalımlar, yalnızlık duygusu, yaÅŸam ile ölüm arasında gidip gelmesi, gidenin ve geri gelmeyecek olanın ardından yaÅŸananlar, hem KieÅ›lowski'ye özgü baÅŸarılı kamera kullanımıyla hem de Presnier'in etkileyici müziÄŸiyle izleyicisi saran bir anlatımla perdeye yansıtılmaktadır.

 

7) Üç Renk Beyaz  Krzysztof Kiewlowski (1993)

 

Krzysztof  Kieslowski'nin Üç renk üçlemesinin ikinci filmidir. Film, Karol'un Fransa'da çaresizliÄŸini ve parasal olarak düÅŸtüÄŸü kötü durumu anlatan siyasal bir altmetne sahiptir. KieÅ›lowski, her ne kadar anayurdu Polonya'daki sosyalist yönetimin çöküÅŸünü ilk baÅŸlarda sevinçle karşılamışsa da, sonrasında ortaya çıkan tabloya göre, kapitalist sistemin getirdiÄŸi serbest pazar ekonomisinde insanların düÅŸtüÄŸü durumu da hoÅŸnutlukla karşılamamıştır ve bu film de aslında bu temayı iÅŸlemektedir.. 

 

 

8) Üç Renk Kırmızı -  Krzysztof Kiewlowski  (1994)

 

 

Krzysztof  Kieslowski'nin Üç renk üçlemesinin üçüncü filmidir. Filmde bireyler arası iliÅŸkiler incelenmekte, dostluk ve ihanet temaları ele alınmaktadır. Bireylerin birbirini anlamasına, yakınlaÅŸmasına engel olan öÄŸeler mercek altına alınır. Yönetmen, duyguların yeterince ve doÄŸru biçimde aktarılamadığı telefon konuÅŸmalarını filmde bolca kullanır. Pencerelerin ötesinde görülen insanların neler yaÅŸadığına yönelik merak, bir yerdeki sorunlardan kaçarken, öte yandakilere yaklaÅŸarak bir çıkış arayışı filmin örüntüsünü oluÅŸturur.

 

9) Beyaz Bant - Michael Haneke (2009) 

 

Beyaz Bant, ufak bir kasabada gerçekleÅŸen esrarengiz olayları konu alır. Kasabanın öÄŸretmeninin gözünden aktarılan olaylar silsilesi, suçlunun bulunamadığı ve belirsizliklerin korunduÄŸu bir anlatımla devam eder. Kasabada öne çıkan karakterler doktor, baron ve papaz gibi görünse de hikâyenin asıl odağı çocuklardır. 

 

 

10) Dünyanın En Kötü Ä°nsanı - Joachim Trier (2021) 

 

Film, Julie adında genç bir kadının hayatına odaklanıyor. Yakında 30 yaşında olacak olan Julie'nin aÅŸk hayatı pek yolunda deÄŸildir. 45 yaşındaki çizgi roman yazarı Aksel ile birlikte yaÅŸayan Julie, onun hayatını yaÅŸadığını hisseder. Ailesinin beklentileri ve Aksel'in çocuk arzusunun yükünü taşıyamayan Julie, sürekli deÄŸiÅŸen hayallerinin peÅŸinden koÅŸmaya devam eder. Onun hayatı, genç ve yakışıklı Eivind ile tanışmasıyla bambaÅŸka bir hal alır.