Hizmet Araçlarının Tepe Lambasındaki Renkler Ne Anlama Gelir?

Hizmet Araçlarının Tepe Lambalarının Renklerinin Ne Anlama Geldiğini Hiç Merak Ettiniz Mi? İşte Cevabı:

 

Önce sirenin sesini sonra sirenin hangi araçtan geldiğini tepe lambalarındaki ışığa bakarak bile anlayabiliriz. Bu renklerin elbetteki bir anlamı var. Özellikle gece yolculuklarında uzaktaki trafik kontrolü, kaza,yol çalışması vb. trafik olaylarını uzaktan siren renklerine göre tahmin edip önceden önleminizi alabilirsiniz.

 

Mavi-Kırmızı Tepe Lambası

 

 

Mavi ve kırmızı renkteki tepe lambaları kolluk kuvvetlerine aittir. Polis, Jandarma ve zabıta araçlarında bulunur. Kırmızı renk ‘’uyarı’’ anlamındadır. Mavi renk ise uzak mesafede net görülebilen, karanlıkta, siste, yoğun yağışta özellikle karanlıkta dikkat çeken bir renktir. Bunların yanı sıra renk körleri maviyi ya da kırmızı görebildiğinden bu iki zıt renk özellikle herkes için tercih edilmiştir.

 

Kırmızı Tepe Lambası

 

 

Kırmızı renkteki tepe lambaları itfaiye ve yangın ile mücadele araçlarına aittir. Kırmızı rengin ‘’aciliyet’’ anlamı herkes tarafından bilinir. Kırmızı özellikle karanlık ve sisli zamanlarda diğer renklere göre daha uzak mesafeden fark edilir.  Kırmızı özellikle itfaiye araçlarında da tercih ediliyor bu kırmızı renkli büyük araçlar, trafikte dikkat çekmeyi ve sürücüleri alarma geçirmeyi başarıyor.

 

 

Mavi Tepe Lambası 

 

 

Mavi tepe lambaları sadece ambulans araçlarına aittir. Mavinin dikkat çekiciliğinden bahsetmiştik bunlar bir yana çevrede en az olan renklerden biri olduğundan öne çıkan bir renktir. Ambulanslar yoğun olmayan trafiklerde ya da sokak aralarında bazen siren çalmazlar bu hasta taşımadığı ya da olaya gitmediği anlamına gelmez. Ambulansın tepe lambasının aktifliği görevde olup olmadığının cevabıdır.

 

Sarı Tepe Lambası 

 

 

Sarı renk de her durumda oldukça dikkat çeken bir renktir. Ağır yük taşıyan geniş araçlarda, kurtarıcı, karayolları aracı veya bakım araçlarında kullanılır. Sarı renk uyarını kırmızı ya da mavi kadar aciliyeti olmadığını ancak trafikte olağan dışı bir durum olduğunu gösterir. 

 



Etiketler: