Hollywood'ta Tarihi Senaristler Grevi Sona Eriyor! Şartlarda Anlaşma Sağlandı!

ABD'deki film ve dizi sektörünün merkezi Hollywood'da senaristlerin baÅŸlattığı ve oyuncuların da katıldığı, daha adil bir kâr paylaşımı ve daha iyi çalışma koÅŸulları için yaklaşık 5 aydır süren grevin yapılan ön anlaÅŸma ile sona ermek üzere olduÄŸu bilgisi paylaşıldı. 

 

ABD'deki film ve dizi sektörünün merkezi Hollywood'da senaristlerin baÅŸlattığı ve oyuncuların da katıldığı, daha adil bir kâr paylaşımı ve daha iyi çalışma koÅŸulları için yaklaşık 5 aydır süren grevin yapılan ön anlaÅŸma ile sona ermek üzere olduÄŸu bilgisi paylaşıldı. 

 

ABD'deki film ve dizi sektörünün merkezi Hollywood'da senaristlerin baÅŸlattığı ve oyuncuların da katıldığı, daha adil bir kâr paylaşımı ve daha iyi çalışma koÅŸulları için yaklaşık 5 aydır süren grevi sonlandırmak için yapılan görüÅŸmelerde ön anlaÅŸma saÄŸlandı. Grev, anlaÅŸmanın Amerika Yazarlar BirliÄŸi (WGA) tarafından kabul edilmesi halinde sonlanacak. Hollywood’un 60 yıldır gördüÄŸü en büyük ve uzun grevde sona gelindi. Pek çok film ve televizyon yapımının durmasına neden olan bu grevde senaristlerin temsilcileri, stüdyo patronlarıyla 5 gündür süren görüÅŸmeler sonunda bir anlaÅŸmaya varıldığını açıkladı.

 

WGA ÜYELERÄ°NÄ°N KABUL ETMESÄ° BEKLENÄ°YOR

 

Amerika Yazarlar BirliÄŸi (WGA), anlaÅŸmanın "Senaristler için anlamlı kazanımlar ve güvence saÄŸlayan, istisnai bir anlaÅŸma" olduÄŸunu duyurdu. Ancak grevin sona erebilmesi için anlaÅŸmanın WGA üyelerince de kabul edilmesi gerekiyor.

 

SEKTÖR BÜYÜK ÖLÇÜDE DURDU

 

BBC'de yer alan habere göre, sektörün son 60 yıldır gördüÄŸü en büyük ve uzun toplu eylem olan grev nedeniyle film ve televizyon yapımları büyük ölçüde durdu. On binlerce Hollywood oyuncusu da, yayın devlerinin daha adil bir kâr paylaşımı ve daha iyi çalışma koÅŸulları için eylem yapan senaristlerin grevine katıldı. Oyuncular Sendikası (SAG) da oyuncuların haklarının dijital kopyalar yoluyla gasp edilmesini engellemek istiyor.

 

HENÜZ GREV SONLANDIRMA ÇAÄžRISI YAPILMADI

 

Ancak iÅŸlerin yeniden baÅŸlayabilmesi için WGA yönetimi ve üyelerinin, Sinema ve Televizyon Yapımcıları BirliÄŸi ile üç yıllık kontrat üzerinde anlaÅŸması gerekiyor. WGA, anlaÅŸmanın bazı detaylarının hala netleÅŸmediÄŸini ve henüz grevi sonlandırma çaÄŸrısı yapmadıklarını, ancak bugünden itibaren grev gözcülüÄŸünü bırakacaklarını duyurdu.

 

YAPAY ZEKANIN KULLANILIMINA DAÄ°R DÜZENLEMELER Ä°STENÄ°YOR

 

Senaristler ücretlerde ve çalışma koÅŸullarının iyileÅŸtirilmesinin yanında, yapay zekanın sektördeki kullanımına dair de bazı düzenlemeler istiyor. 2 Mayıs'ta baÅŸlayan grev, California eyaletinin ekonomisine de milyarlarca dolarlık darbe indirdi. Senaristlerin grevinden gıda ikram ve kostüm ÅŸirketleri, marangozlar ve kameramanlar gibi birçok farklı sektör de etkilendi. 1980 yılında son grevin sektöre maliyeti bugünkü deÄŸerlerle 370 milyon dolara yaklaÅŸmıştı.