İki Dizi İki Senaryo! Son Dönemde Yayınlanan Diziler Neden Tutmuyor?

Son dönemde yayınlanan yerli diziler bir bir yayın hayatına son noktayı koyarken, kısa süreli dizilerin neden tutmadığını hazırladığımız dosyada masaya yatırdık. 

 

Son dönemde yayınlanan yerli diziler bir bir yayın hayatına son noktayı koyarken, kısa süreli dizilerin neden tutmadığını hazırladığımız dosyada masaya yatırdık. Son dönemde Türk televizyonlarında büyük bir umutla yayınlanmaya başlanan Aşk Ağlatır, Kurşun, Sevgili Geçmiş gibi diziler ömürleri çok uzun olmadan yaşanan reyting düşüşleri sebebiyle ekranlara veda ederken bunun nedenlerini Fenoreporter olarak masaya yatırdık. 

 

Karakter Değişimlerinde Yaşanan Acele Dizilerin Ömürlerini Kısaltıyor! 

 

Şimdi size iki dizi üzerinden senaristlerin yaptığı karakter değişimlerindeki aceleden bahsedeceğiz. Sinemada ve televizyonda anlatılan hikayede asıl olan hikaye ve hikayeyi yansıtan karakterlerdeki değişimken, bu değişimde senaristlerce yapılan hızlı değişiklikler, dizilerle izleyici arasındaki bağı koparıp gerçeklikten uzaklaştırıyor. Bunun için size Çukur ve Aşk Ağlatır dizisinden iki örnek vereceğiz. 

 

Öncelikle Çukur dizisine ve başarısına bakacak olursak, anlattığı öykü kadar karakterlerde zaman içinde yaşanan yerli değişiklikler dizinin başarısını perçinliyor. Örneğin "Yamaç" karakterini inceleyecek olursak, Yamaç, Çukur dizisi ilk başladığında eline silah almamış, kimya okumuş müzikle uğraşan normal bir gençti. Fakat sonrasında ağabeyinin kardeşi tarafından öldürülmesi sonucu Paris'te evlendiği eşini orada bırakıp bambaşka bir hayata başlamak sonucunda kalmıştı. Artık eski rock yapan, Yamaç gitmiş yerine Çukur olarak bilinen sokak kurallarıyla yönetilen bir mahalleyi yöneten bir mafya babası olarak hayatına devam etmek zorunda kalmıştı. Fakat halen iyi niyetli, sabırlı ve adaletli masum bir karakterdi. Sonrasında ise önce sevdiklerinin Karakuzular tarafından katledilmesi, eşini babasından intikam almak isteyen bir adamın öldürmesiyle karakterde bir değişim daha yaşandı ve intikam alma arzusu karaktere eklendi. Son yayınlanan sezonda ise babasını ailesini korumak zorunda olduğu için öldürmek zorunda olan Yamaç, artık sabrını ve adalet duygusunu da kaybetmiş ve sadece kendisine bunu yaptıranlardan intikam alan bir adama dönüştürülmüştü. 

 

Şimdi buraya kadar bu karakter üzerinden bir değerlendirme yapacak olursak tüm bunların zaman ve süreç içinde gelişmesi izleyiciyle karakter arasındaki bağı koparmazken, diziye eklenen yeni karakterlerle değişen evren dizinin başarısını perçinledi. Bu dizileri yazacak senaristlerin yaptıklarına iyi bir örnekken, bir de bunu doğru zamanda yapmayan senaristleri ele alalım dilerseniz. 

 

Aşk Ağlatır isimli dizi önceki gün yayınlanan 16. bölüm ile ekranlara veda ederken, bunun sebebini sosyal medyada kullanıcılar dizinin "Saçmalaması" olarak yorumladı. Buradaki saçmalamayı tarif edecek olursak bu aslında karakterlerde yapılan zamansız değişimler olarak yorumlayabiliriz. Örneğin "Rüzgar" karakterini ele alacak olursak daha birinci bölümde yönettiği huzur evindeki yaşlılara yardım edecek kadar büyüklerine saygılı, iyiliksever bir katakter olan Rüzgar henüz gerekli ortam ve evren sağlanmamışken 11-12. bölümde birden sevdiği kızı kaçıran, eline silah alan, sevdiği kızın babasını öldürmeye çalışacak kadar zıt bir karaktere dönüştürüldü. Hal böyle olunca dizinin ömrü de kısa oldu. 

 

Karakterlerdeki zamansız değişimler elbette ki bütün dizilerin yayından kaldırılmasındaki tek sorun değil. Fakat bugün biz bu konuya da bir dikkat çekmek istedik.. Belki ilerleyen günlerde diğer sorunları da masaya yatırırız.. 

 

O zamana kadar kalın sağlıcakla...