İlginç Araştırmadan Şaşırtan Sonuç! 'Kedilerin 276 Farklı Yüz İfadesi Var!'

Kediler yalnız, kafalarına göre takılan ve son derece soğukkanlı canlılar mı? Çevrelerine ve çevresinde yaşayanlara karşı ilgisiz mi? Bugüne kadar öyle biliniyordu. Ancak geçen ay ABD’de yayınlanan bir araştırmada kedilerle ilgili bazı klişelerin veya önyargıların pek de doğru olmadığı savunuldu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Arkansas eyaletindeki Lyon Koleji’nin psikoloji bölümünde görevli Brittany Florkiewiez ve Lauren Scott adlı bilim insanları, Los Angeles’teki “Kedi Kahvesi”nde yaşayan kedilerin sosyal ilişkileri üzerine geniş çaplı bir araştırma yürüttüler.

 

kedilerin 276 farkli yuz ifadesi var

 

Kediler arasındaki ve kediler ile insanlar arasındaki ilişkileri gözlemleyip 194 dakikalık video çektiler.Sonra bu videoyu kedilerin yüz ifadelerini çözmek için geliştirilmiş “CatFACS” adlı bir yazılım yardımıyla analiz ettiler.İşte vardıkları sonuçlar:

 

Kedilerin 276 farklı yüz ifadesi var. Hepsi de 26 yüz hareketinin en az 4’ünün bileşiminden oluşuyor. (Örneğin göz bebeklerinin büzülmesi veya genişlemesi, gözlerin yarım veya tam kırpılması, çenesinin hareketleri, dudaklarının kapalı, yarı açık veya tam açık olması gibi)

 

kedilerin 276 farkli yuz ifadesi var

 

Araştırmacılar, “Karşılaştırma olsun diye insanlardan örnek verelim. Bir insan 44 ayrı yüz ifadesi yaratabilir, köpeklerde bu sayı 27” diyor.