Irkçı Yapay Zeka Gemini! Washington Çizimi Şoke Etti!

Google’ın geçtiğimiz günlerde yeni sürümünü yayınladığı gelişmiş yapay zekâ “Gemini” kullanıcıları şaşkına çevirdi.

 

Fenoreporter - Kaan Deniz Türen

 

Kendisi ile sohbet edebildiğiniz, sorular sorup bilgi alabildiğiniz hatta yapay zekadan gerçeğe yakın görüntüler oluşturmasını bile isteyebildiğiniz “Gemini” tarihi olguları çarpıtarak politik olarak doğru olmaya çalıştığı fark edildi. Yapay zekayı programlayan kişi veya kişiler için ırkçı gibi yakıştırmalarda bulunuldu.

 

Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre kendisinden eski tarihi figürleri, karakterleri veya olguları çizmesi istenince beyaz erkek dışında bütün ırklardan karakterler çıkarıyor. Özellikle istenilen karakterler beyaz olunca bu görüntüleri çizmeyi özellikle reddettiği söylendi.

 

İlk Amerika Birleşik Eyaletleri başkanı George Washington’ın görüntüsünü çizmesi istendiğinde karşınıza zenci bir Washington çıkarıyor. Avrupa Orta Çağ şövalyesi çizmesi istendiğinde Asyalı, zenci ve kadın şövalyeler, kuzey topraklarından gelen Vikingleri tasvir etmesi istenince ise gene zenci Viking gösteriyor.

 

En çok tartışma yaratan çizimi ise Nazi askerlerini farklı ırktan kadın ve erkekler olarak tasvir etmesi oldu. Yapılan olumsuz geri dönüşlerden sonra Gemini’nin çizim yapma özelliği kapatıldı.