İrlanda'dan Turistlere Çağrı! Lütfen Heykeli Taciz Etmeyin!

Bu uyarı veya çağrı garip gelebilir ama İrlanda’nın başkenti Dublin’de turistler bir kadın heykelinin göğüslerini mıncıklamayı adet haline getirdiler.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Ve bu adet hem kadın düşmanlığı olarak görülüyor, hem de heykele ciddi zarar veriyor. Heykeldeki kadın Molly Malone. Bir balıkçı. Kullandığı el arabası da satmaya götürdüğü balıklarla dolu. Hayır, tarihi bir şahsiyet değil. Dublin folklorunda önemli bir figüre dönüşmesini sağlayan bir halk şarkısının kahramanı.

 

Bir efsaneye göre, Molly Malone’un göğüslerine dokunmak 7 yıl boyunca mutluluk getiriyor. İşte bu nedenle turistlerin çoğu heykelin önünde veya yanında fotoğraf çektiriyor, dahası elleriyle göğüslerini okşuyor.

 

Bu hikayeye ve heykelin göğüslerini mıncıklama adetine karşı başlatılan kampanyanın başını yerel bir kadın müzisyen ve öğrenci olan Tilly Cripwell başlattı ve şöyle dedi: “Bir çok kişi heykelin çevresinde bağırıp çağırıyor, yanaklarından öpüyor, göğüsünü okşuyor… Heykeli komik duruma düşürüyorlar. Oysa o heykel ulusal hazinemizin bir parçası.”

 

Kampanya önce yerel basında, ardından İngiliz basınında yankılandı. Dublin belediye yetkilileri de konuya dahil oldu: “Belediye Meclisimiz heykeli korumak için alınabilecek önlemleri değerlendiriyor. Göğüslere verilen zararın onarılması için bir proje başlattı. Molly Malone, Dublin halk hikayelerinde önemli bir kişi vve heykeli de diğer anıtlar gibi saygı görmeli.”

 

Molly Malone’un göğüslerini mıncıklayanlara şimdilik ceza yok. Ancak devam ederse, para cezasının geleceği kesin.



Etiketler: