İspanya'da Terk Edilmiş Köyü 350 Bin Euroya Satın Aldılar!

“Şöyle bir köyüm olsun. Harabe bile olsa razıyım. Zevkim ve keyfime göre yeniden inşa ederim” diye hayal kurduğunuz oldu mu?

 

Hollandalı Maaike Geurts ve Tibur Strausz çifti işte sizin bu hayalinizi gerçekleştirdiler: İspanya’da “Barcena de Bureba” adlı bir köyü satın aldılar.

 

Terkedilmiş olan köy kıyamet sonrasının anlatıldığı filmlerden bir sahneye benziyor. Doğa geri gelmiş, köy boya kadar yabani otlarla sarılı. İspanya’nın kuzeyindeki Burgos bölgesinde yer alan köy, gerçekten bir hayalet gibi: Bir kişi bile yaşamıyor.

 

Maaike ve Tibur köye yeniden hayat verebilmek için işe doğal çevreyi düzenlemekle başladılar: Epey ağaç, canlı ve evcil bitkiler diktiler, sebze-meyve bahçeleri oluşturdular. Böylece biyo çeşitliliği artırmayı, su kullanımını yönetmeyi ve özellikle yaz aylarında hava sıcaklığını düşürmeyi amaçladılar.

 

Diktikleri ağaçlardan oluşan küçük orman yavaşyavaş boy vermeye başladı. Hollandalı genç çft yerel ticarete katkıda bulunmayı, ekolojik turizme destek vermeyi ve yeşil enerji üretmeyi ve zamanla istihdam yaratmayı umut ediyor.

 

Maaike ve Tibur köydeki 50 evin, diğer mekanların (Dam, depo, bodrum gibi) sahibi oldular. Toplam25 bin 400 metrekarelik köy için 350 bin Euro ödediler.