İşte Dünyanın En Büyük Köpek Balıkları!

Okyanus derinliklerinde bir kral hüküm sürüyor: Balına köpek balığı. O kadar büyük ki, ilk bakışta insanı ürkütüyor. Ama aslında son derece barışçıl. En kötüsü, nesli tükenme tehlikesi altında.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Balina köpek balığının boyu 20 metreye ulaşabiliyor. Dişilerin erkeklerden daha büyük olduğunu belirtelim. İnsanlar için zararsız olan dev hayvan plaktonlarla ve kabuklu deniz canlılarıyla besleniyor. Ortalama yaşam süresi 80 yıl kadar.

 

Bir göçmen balık bu. Genellikle tropikal denizlerde ve ılık sularda yaşıyor. Akdeniz hariç! Dişileri erkeklerden daha kısa mesafelere göç ediyor Daha ilginci balina köpek balığı göç yoluna düştüğünde, ton ve uskumru gibi balıklar da kendisine eşlik ediyor.

 

Bir başka  büyük canlı: 2013’te keşfedilen ve “Deep Blue” adı verilen beyaz köpekbalığı.

 

Bu köpekbalığı le ilk görseller 2014’te “Shark Week” adlı belgeselle birlikte yayınlandı. Onu ilk gören ve hayranlıkla seyreden Mauricio Hoyos Padilla adında köpekbalıklarıyla ilgili çalışmasıyla tanınan bir araştırmacı oldu. Onu deniz fili avlamaya çalışırken gördü ve büyülendi. “Deep Blue”nün türü, yani beyaz köpekbalıkları 6-7 metre arasında büyüklüğe sahip.

 

“Deep Blue” yılın belirli zamanlarında bellediği yerlere gidiyor. Hayvanın şu sıralar 53 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Ortalama yaşam süresi 70 yıl tahmin ediliyor.