İşte Dünyanın Havası En Temiz Ve En Kirli Ülkeleri! Türkiye Kaçıncı Sırada?

Teknoloji şirketi “IQAir” 134 ülkedeki 30 bini aşkın hava kirliliğini ölçen istasyondan gelen verileri değerlendirerek bir klasman yayınladı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün kriterlerine göre hazırlanan klasmana göre havası en temiz ülkeler ve takımadalar şöyle sıralanıyor: Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada adası, İzlanda, Mauritius, Yeni Zelanda, Porto Riko, Bermuda adaları, Fransız Polinezyası.

 

Hava kirliliği öncelikle Güney Asya ve Orta Asya’da çok tehlikeli boyutlarda. Dünyanın havası en kirli 10 kenti bu bölgelerde bulunuyor. Örneğin, dünyanın en kirli havasına sahip Bangladeş’te kirlilik oranı Dünya Sağlık Örgütü kriterinin 15 katına ulaşıyor. Bangladeş’i Pakistan ve Hindistan izliyor.

 

Toplam olarak 134 ülkeden 124’ünde hava kirliliği ortalamanın üstünde bulunuyor. Türkiye’ye gelince, 134 ülkenin oluşturduğu listede 44’üncü sırada yer alıyor. Türkiye’nin havası en kirli kentleri şöyle: Kayseri, Mersin, İzmit, Gaziantep, Kahramanmaraş, Bursa, Manisa, Antalya, Sultangazi, Karabük.

 

Peki, ya havası temiz kentler? İşte: Ankara, Odunpazarı (Eskişehir), Sakarya, Çankaya (Ankara), Samsun, Konya, İzmir, İstanbul, Çorum, Aydın.



Etiketler: